Autoritatile de la Beijing si-au exprimat speranta ca Japonia va ramane fidela actualului ei statut de neutralitate, se spune intr-un comunicat difuzat ieri de biroul de presa al Ministerului chinez de externe.

"Nutrim convingerea ca Japonia va respecta cele trei principii ale acestei politici - de a nu detine, a nu produce si a nu amplasa armament nuclear", precizeaza documentul difuzat de agentia Xinhua. In ajun, premierul nipon, Shinzo Abe, declarase pentru "The Washington Post" ca va incerca pe perioada mandatului sau, sa initieze o revizuire a constitutiei pasnice a tarii sale, in cadrul unui vast proiect de intarire a dispozitivului de aparare.

In interviul postat pe adresa electronica a publicatiei, Abe a explicat ca doreste sa promoveze "un spirit nou" in tara lui si ca va incerca sa modifice Legea fundamentala in urmatorii sase ani. Seful executivului de la Tokio a lasat sa se inteleaga faptul ca guvernul sau ar putea sa reinterpreteze carta constitutionala de o maniera care sa permita realizarea mai rapida a obiectivelor propuse.

Elaborata de fortele americane de ocupatie la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Constitutia japoneza interzice acestei tari sa posede forte militare. Acest articol al Legii fundamentale a fost interpretata ca autorizand Japonia sa dispuna de o armata, dar cu misiuni exclusiv defensive. In context, premierul Shinzo Abe s-a angajat sa fortifice aliante de securitate americano-nipona cu prilejul primei sale intrevederi oficiale cu presedintele SUA, George Bush, prevazuta a avea loc in cadrul Forumului de cooperare Asia-Pacific, care-si va desfasura lucrarile in acest sfarsit de saptamana, la Hanoi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.