Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a rostit ieri, de la ora 11.30 GMT, in fata Camerei Lorzilor, al zecelea si ultimul discurs al tronului de cand in fruntea Guvernului de la Londra se afla premierul Tony Blair.

Discursul citit de suverana a prezentat o serie de propuneri legislative privind securitatea, schimbarile climatice si sistemul de pensii, in contextul eforturilor lui Tony Blair de a salva o mostenire umbrita de implicarea Marii Britanii in Irak. Actualul sef al Guvernului de la Londra s-a angajat sa paraseasca puterea cel tarziu in septembrie 2007, urmand sa fie inlocuit, cel mai probabil, cu Gordon Brown, actualul ministru de Finante al Marii Britanii.

De altfel, aceasta agenda legislativa este in mare parte rezultatul unui efort comun al celor doi oameni politici. "Vom inainta un program legislativ ambitios, destinat sa se adreseze celor mai grave provocari cu care ne confruntam pe termen lung", se precizeaza pe site-ul cabinetului din Downing Street.

In materie de securitate guvernul va cere puteri sporite pentru a confisca bunurile teroristilor si pentru a inaspri conditiile de arest preventiv.

Sunt asteptate, de asemenea, masuri de combatere a violentei stradale si a comportamentelor antisociale.
Premierul britanic Tony Blair a insistat ieri asupra securitatii si a raspunsului care trebuie dat "amenintarii teroriste", in cursul traditionalului discurs al tronului, citit de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Lupta impotriva imigratiei ilegale si o lege asupra incalzirii climatice sunt alte teme cheie ale acestui discurs-program, redactat de premierul Tony Blair, insa citit de Regina in fata parlamentarilor reuniti in Camera Lorzilor.

"In centrul programului guvernului meu va figura o actiune sporita pentru mentinerea comunitatilor puternice si in securitate si pentru a raspunde amenintarii teroriste", a afirmat in ultimul sau discurs al tronului, Tony Blair, retragerea sa fiind programata pana in septembrie 2007. Marea Britanie se afla in stare de alerta dupa atentatele de la 7 iulie 2005 in sistemul de transporturi londoneze, care a provocat moartea a 52 de persoane si ranirea altor 700. Discursul tronului nu este decat prezentarea schematica a legilor aflate in stadiu de studiu.

Surse guvernamentale au facut insa cunoscut ca acesta ar putea fi un proiect major care ar putea reuni toate legislatiile antiteroriste in cadrul aceleiasi legi. Printre cele 29 de proiecte de lege mentionate in discursul sau, seful guvernului britanic s-a angajat sa continue "reforma sistemului judiciar", sa ofere "noi puteri" politiei si sa continue punerea in aplicare, contestata, a proiectului sau privind cartile de identitate. De asemenea, vor fi propuse noi masuri pentru combaterea mai eficienta a crimei organizate.

"O reforma a sistemului instantelor de judecata" este de asemenea prevazuta. O noua lege va oferi noi puteri serviciilor de imigratie, pentru "intarirea controalelor la frontiere", pentru "a lupta impotriva imigratiei ilegale" si pentru "a favoriza expulzarea" tuturor celor care nu respecta legea. Tony Blair a mai confirmat ca va propune o noua lege privind schimbarea climatica pentru a-si respecta astfel promisiunea de a reduce cu 60% emisiile de dioxid de carbon pana in 2050. In materie de politica externa, premierul britanic si-a reafirmat hotararea de a favoriza instaurarea unui climat de pace in Orientul Mijlociu, in Irak si in Afganistan si de a rezolva problemele privind proliferarea nucleara din jurul Iranului si Coreii de Nord.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.