Ceremoniile dedicate implinirii a 65 de ani de la lupta armatei rosii impotriva inamicului fascist de langa Moscova in 1941, unul din momentele de rascruce al celui de-al doilea razboi mondial, au fost inaugurate ieri, in Rusia, printr-o parada militara desfasurata in Piata Rosie, informeaza postul de radio Eho Moskvi.

Peste 10.000 de persoane s-au strans in principala piata din capitala rusa pentru a participa la festivitatile ocazionate de aceasta data, care a adus in memoria oamenilor acele zile sumbre din istoria rusa, cand nemtii ajunsesera la cativa km de Moscova, iar Stalin incerca sa-si mobilizeze armata pentru o riposta de forte inegale: o armata rosie decapitata de cei mai buni comandanti ai sai si un inamic superior, la acel moment, din toate punctele de vedere. Peste 4.000 de militari din Moscova, elevi ai scolilor militare din capitala rusa au marsaluit in Piata Rosie, in fata a circa 6.000 de spectatori, printre care multi veterani de razboi. In fata militarilor si spectatorilor a luat cuvantul primarul Moscovei, Iuri Lujkov, care a invitat, dupa parada, veteranii la Bolsoi Teatr, unde li s-a pregatit cadouri si cate 100 de gr. de vodca, ca in timpul razboiului.

In perioada sovietica, la 7 noiembrie, in Piata Rosie era sarbatorita, cu mult fast, in fiecare an, revolutia bolsevica din Octombrie 1917, prin parazi grandioase, cu trecerea in revista a tuturor tipurilor de arme, precum si manifestatii populare de amploare. In aceasta zi, conducerea sovietica se afisa, in par, la o tribuna improvizata langa zidul Kremlinului si in functie de locul demnitarilor langa secretarul-general al PCUS se putea ghici cine este in gratie sau dizgratie dintre conducatorii sovietici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.