Opozitia socialista din Portugalia a revenit la putere dupa cinci ani de opozitie, cucerind pentru prima data in istoria sa majoritatea absoluta in Parlament.
Potrivit rezultatelor partiale, socialistii condusi de fostul ministru al Mediului Jose Socrates au cucerit 118 dintre cele 230 de locuri ale Parlamentului, in conditiile unei participari bune la vot, de aproximativ 67 la suta.

Guvernantii social-democrati au obtinut doar 28,6 la suta dintre voturi, cel mai slab rezultat din ultimii 20 de ani, iar aliatii lor din Partidul Popular au iesit si mai sifonati, cu 7,27 la suta dintre voturi. O infrangere usturatoare dupa numai sapte luni de mandat al premierului Pedro Santana Lopes, care l-a inlocuit pe actualul presedinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso. Lopes, acuzat de tendinte populiste, nu si-a anuntat direct retragerea asteptata din fruntea partidului, ci doar convocarea in aceasta primavara a unui congres extraordinar.

Potrivit analistilor, guvernul de centru-dreapta a cazut victima situatiei economice, marcata de o rata a somajului de 7 la suta. Contrar uzantelor, presedintele Jorge Sampaio s-a implicat activ in campania electorala, declarand in ultima saptamana de campanie ca guvernul de centru-dreapta a adus Portugalia intr-o criza. "Pentru relansarea economica este nevoie de reforme structurale, pe care le va putea intreprinde un nou Cabinet", a spus seful statului. Peisajul politic portughez s-a colorat in rosu mai puternic decat estimau majoritatea analisilor, prin rezultatul Blocului de stanga, care va detine in viitorul Legislativ opt locuri, fata de trei in prezent.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.