Comisia europeana intentioneaza sa propuna formarea unui organ suprastatal, care sa elaboreze un mecanism de crestere a gradului de securitate a sistemului de alimentare cu energie electrica in UE, anunta, ieri, unul din membrii Executivului european, Ferran Tarradellas. In ajun, premierul Italiei, Romano Prodi, sugerase o idee similara, indemnandu-si colegii comunitari sa se gandeasca la instituirea unei structuri europene de coordonare a acestui sector de activitate, pentru a evita situatii de forta majora, cum a fost uriasa pana de curent din noaptea de 4 spre 5 noiembrie si care a afectat mai multe state UE.

"Avem nevoie de un operator unic pe piata europeana, care sa stabileasca standardele tehnice obligatorii de respectat de catre operatorii nationali", a explicat ziaristilor Tarradellas. Potrivit spuselor sale, propuneri concrete in acest sens, vor fi prezentate de comisarul pe probleme energetice, Andris Piebalgs, in luna ianuarie a anului viitor. "Se constata unele divergente de pareri in privinta existentei unui sistem centralizat de furnizare a energiei electrice, ceea ce este o atitudine absurda", s-a revoltat Prodi, a carui tara a ramas cateva ore in intuneric din cauza defectiunilor de retea aparute in Germania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.