La trei ani de la ultima pana de curent, occidentalii au din nou probleme cu sistemul integrat de furnizare a energiei electrice.

Peste cinci milioane de francezi, citeva sute de mii de italieni si multi belgieni au ramas pe intuneric in noaptea de simbata spre duminica, ca urmare a unei defectiuni produse in sistemul german de distributie a energiei electrice.

Responsabili germani ai grupurilor private de furnizare a energiei au motivat incidentul prin scaderea brutala a temperaturilor - termometrele au ajuns la 10 grade Celsius sub zero, iar asta a "supraincalzit" reteaua electrica. Problemele au afectat, de fapt, doua dintre liniile de inalta tensiune (400.000 de volti). Cu toate ca defectiunea s-a produs in Germania, in aceasta tara doar citeva sute de mii de locuitori din Renania de Nord, Bavaria si Westfalia au fost afectati.

Dupa o ora de intuneric, echilibrul a fost restabilit ca urmare a declansarii sistemului automat de securitate. Acesta "taie" in mod brutal o parte din consum, astfel incit sa obtina diferenta de tensiune necesara repornirii distributiei. Securitatea electrica in Europa occidentala s-a degradat in ultimii ani. Explicatia specialistilor este ca s-a inregistrat o crestere fara precedent a consumului, nedublata de investitii pe masura in intretinerea instalatiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.