Camera Comunelor din parlamentul Marii Britanii urmeaza sa se pronunte marti cu privire la deschiderea unei anchete oficiale asupra razboiului din Irak si a efectelor acestuia.

Guvernul Laburist al premierului Tony Blair este supus in ultima vreme unor critici crescande cu privire la participarea la razboiul din Irak, critici venind atat din partea opozitiei conservatoare cat si a opiniei publice.

In 2003, Partidul Conservator de opozitie a sprijinit participarea trupelor britanice alaturi de cele americane la invadarea Irakului, spunand ca este vorba de o actiune in interes national.

Conservatorii si-ai schimbat pozitia

Acum, la trei ani si jumatate de la inceperea conflictului, multi dintre Conservatori nu mai sunt chiar atat de siguri ca a fost o idee buna.

Solicitarea deschiderii unei anchete pe aceasta tema nu trebuie vazuta insa ca o dovada de inconsecventa politica, spune William Hague, ministrul de externe "din umbra" al Partidului Conservator.
"Indiferent ce parere avem despre razboiul din Irak, atat cei care am votat pentru cat si cei care am votat impotriva lui, ar trebui sa cautam sa aflam ce a mers bine si ce a mers prost in aceasta privinta", a spus deputatul Partidului Conservator.

Schimbarea de atitudine a Partidului Conservator ar putea fi motivata si de reactia vehementa a opiniei publice impotriva razboiului din Irak, care solicita, in majoritate, potrivit sondajelor de opinie, retragererea trupelor britanice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.