Pina la sfirsitul acestei luni trebuie decisa soarta provinciei separatiste - ramine parte integranta a Serbiei sau devine stat de sine statator?

Incepind de la interventia NATO din 1999 impotriva lui Milosevici, provincia Kosovo este protectorat ONU, desi face inca parte oficial din Serbia. Albanezii din Kosovo, care reprezinta 90% din populatie, cer insistent independenta provinciei si au pus deja bazele unui guvern provizoriu. Referendumul constitutional, care a avut loc in Serbia la acest sfirsit de saptamina, arata ca sirbii nu sint dispusi sa renunte la provincie (mai bine de 90% dintre cei prezenti la vot s-au declarat de acord cu un text care declara Kosovo parte integranta a Serbiei). Organizatiile internationale sint implicate in gasirea unei solutii de compromis pentru statutul provinciei, iar Consiliul de Securitate al ONU ar putea ajunge chiar luna aceasta la o rezolutie in acest sens.

Dardan Velija, consultant politic in guvernul provizoriu de la Pristina, este sigur ca organizatiile internationale vor acorda independenta provinciei pina la finele acestui an. Velija descrie intentiile guvernului de a crea o mica armata pentru Kosovo, precum si masurile de discriminare pozitiva a minoritatii sirbe.

In schimb, jurnalistul sirb Aleksandar Mitic explica de ce acordarea independentei pentru Kosovo ar incalca dreptul international, ca sirbii din Kosovo nu se simt in siguranta acolo si ca Serbia nu va accepta niciodata un Kosovo cu armata proprie, minister de externe si loc propriu la ONU.

Pristina, doar independenta

Interviu cu Dardan Velija, consultant politic al prim-ministrului Agim Ceku, liderul guvernului provizoriu al provinciei Kosovo.

Credeti ca va ajunge Consiliul de Securitate al ONU la o rezolutie cu privire la statutul Kosovo luna aceasta?

Ne asteptam ca provincia Kosovo sa fie un stat independent pina la sfirsitul acestui an. Am fost foarte deschisi in negocieri si foarte generosi in privinta conditiilor oferite sirbilor din Kosovo, care se vor bucura de o forma extrema de discriminare pozitiva, iar comunitatea internationala a recunoscut asta. Serbia, in loc de a cauta solutii practice, s-a concentrat pe discreditarea procesului de negociere a independentei. Ei incearca si intirzierea procesului, prin referendumul pentru constitutie si posibila organizare a unor alegeri nationale.

Cred insa ca exista un consens in comunitatea internationala ca independenta este singura solutie pentru Kosovo. Independenta este un proiect comun pe care il avem cu comunitatea internationala si cea mai viabila solutie pentru stabilizarea acestei parti a lumii.

Cind va avea Kosovo un guvern local capabil sa preia in intregime controlul asupra tarii de la organizatiile internationale?

Kosovo este sub administratia organizatiilor internationale din 1999, dar de atunci are loc un proces de transferare treptata a competentelor catre institutiile noastre, care au fost create de la zero in colaborare cu organizatiile internationale. In prezent are loc procesul de inlocuire a misiunii administrative ONU cu o forta mai mica a UE, despre care speram ca va avea numai un rol consultativ si cit mai putine puteri executive. Noi dorim ca trupele NATO sa ramina in tara atita timp cit o prezenta internationala mai este necesara pentru mentinerea securitatii regionale. Kosovo are acum 7.000 de trupe de politie in Serviciul de Politie Kosovar (KPS) si peste 3.000 de soldati in Trupele de Protectie Kosovare (KPC). Vom avea si o mica armata, dotata cu arme usoare, care va asigura securitatea statului impreuna cu trupele NATO. Scopul nostru este de a accede la UE cit mai repede posibil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.