Primul-ministru croat, Ivo Sanader, a efectuat o vizita istorica la Belgrad, intalnindu-se cu presedintele din Serbia-Muntenegru, Svetozar Marovic, si cu premierul sarb, Vojislav Kostunica. Acesta este primul turneu intreprins de un sef de guvern croat in acest oras, dupa destramarea Iugoslaviei si sangeroasele conflicte care i-au urmat.

Au mai existat tentative de apropiere intre cele doua parti, Belgradul si Zagrebul stabilind relatii diplomatice in 1996, cand presedintele croat Stipe Mesic a vizitat capitala sarba si cand cei doi sefi de state si-au cerut scuze pentru violentele care au avut loc in timpul confruntarilor din Balcani. Se pare insa ca intalnirea de acum a avut un caracter mai pragmatic, liderii celor doua state intelegand ca au nevoie de sprijin reciproc pentru aderarea in UE si ca o reusita colaborare intre ei va fi privita cu ochi buni de Bruxelles. De altfel, intr-o declaratie recenta, premierul Kostunica nu isi ascundea nerabdarea fata de accelerarea procesului de integrare, exprimandu-si speranta ca Serbia nu va trebui sa astepte 15 ani pentru a deveni membra a UE. El mai preciza ca guvernul de la Belgrad a aplicat in ultima vreme o mare parte din cerintele comunitare si ca ar fi in interesul intregii Europe ca statele situate in sud-estul continentului sa faca parte cat mai curand din Uniune. La randul ei, Croatia a promis sa intensifice cooperarea cu Tribunalul de la Haga, ceea ce i-ar putea aduce aprecieri pozitive din partea liderilor de la Bruxelles.

Chiar si in cursul intalnirii dintre Sanader si Kostunica, discutiile s-au axat pe obiectivul comun de aderare la UE, seful cabinetului de la Zagreb precizand ca "Viitorul Croatiei si Serbiei-Muntengrului este intr-o Europa unita. Tara noatra a intors o noua pagina, intrand intr-o era de reconciliere, cu ochii spre un viitor european". Cei doi au mai discutat despre solutionarea unor probleme mai vechi, cum ar fi repatrierea refugiatilor si cautarea persoanelor disparute, semnand si un acord pentru protejarea minoritatilor etnice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.