Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni anunta lansarea buletinului Focus on Romanians - raport de monitorizare privind discriminarea romanilor de pretutindeni in anul 2004. Evenimentul va avea loc maine, la ora 11.00, la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni - Crevedia, judetul Dambovita. Raportul prezinta cazuri de incalcare a drepturilor omului in comunitatile romanesti din imediata vecinatate si este realizat de catre LTRP in colaborare cu organizatii neguvernamentale din tara si din afara, in cadrul proiectului "Documentare si monitorizare privind discriminarea romanilor". Primul numar al buletinului prezinta cazul scolilor romanesti din Transnistria, care au fost persecutate de catre militia separatista timp de aproximativ jumatate de an. De asemenea, este prezentata si situatia presei din Republica Moldova, unde nu apare decat un cotidian in limba romana, iar in limba rusa apar 316 pagini. Tot in acest raport se prezinta si situatia comunitatii romanesti din Ucraina in ultimii trei ani.

La conferinta vor participa Dinu Cocea - regizor, Mihai Gheorghiu - Directorul Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni, Victor Roncea - redactor ZIUA si presedinte Asociatia Civic Media, dr. av. Mihai Nicolae - director al Institutului "Fratii Golescu" pentru relatiile cu romanii din strainatate si Eugen Tomac - presedinte al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni. Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni va lansa, de asemenea, si colectia legislativa de documente internationale si europene privind protectia minoritatilor nationale "Comunitati romanesti - drepturi si norme universale". Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni intentioneaza sa lanseze in mod constant rapoarte privind situatia romanilor din afara granitelor Romaniei, accentuand cazurile de incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in aceste teritorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.