Este chemarea lansata de politologul Aleksandr Mostipak, lider al organizatiei regionale din Cernauti a Comitetului alegatorilor din Ucraina. Ce inseamna asta? "Faceti astfel ca pe Insula Serpilor sa fie activitate economica si incepeti colonizand-o", a lansat politicianul. De ce?

Pentru ca, explica acelasi Mostipak, nu au fost, nu sunt si, mai mult ca sigur, nu se vor produce progrese majore in relatiile bilaterale. "Legaturile noastre sunt in prezent, deoarece Ucraina nu are pur si simplu timp sa se ocupe de aceasta chestiune, iar Romania este prea prinsa cu aderarea la UE". Ciudata abordare, tinand cont ca dosarul cu delimitarea platoului continental din Marea Neagra este depus la Curtea de justitie de la Haga, care va trebui, implicit, sa stabileasca statutul Insulei Serpilor - stanca sau petec de pamant.

O abordare care ascunde, de fapt, grija ucrainenilor ca verdictul va da castig de cauza Romaniei, iar ei vor pierde dreptul asupra apelor din jurul insulei, ce ascund, in adancul lor, importante zacaminte de gaze naturale. Pentru a evita un astfel de scenariu, Kiev va lua masuri. Mai ales ca Ucraina se teme ca si dupa aderarea Romaniei la UE, vor mai exista ceea ce politologul Mostipak denumea "pretentii teritoriale din partea unor forte politice".

Ce are Kiev pe agenda de lucru la acest capitol? Organizarea, pe insula, a unei sedinte a comitetului parlamentar pentru politica externa. Oricum, spunea deputatul Taras Cernovil, "raspunsul Kievului trebuie sa fie mai ferm". Sa faci concesii politice in aceasta privinta, arata Cernovil, "ar fi absolut incorect, mai ales ca din partea MAE de la Bucuresti se constata o denaturare a notiunilor. Cu ajutorul principiului geografic, ei isi promoveaza interesele economice vizavi de platoul continental. Trebuie, arata deputatul, "sa fie in diplomatie notiuni de raspuns si . Noi am dat intotdeauna raspunsuri , adica mult mai slabe".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.