Conducerea parlamentului polonez s-a reunit ieri de urgenta la Varsovia pentru a analiza situatia de criza generata de dezvaluirile de "coruptie politica" din interiorul guvernului condus de premierul Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski. in capitala Poloniei a aparut o adevarata tabara de corturi, in timp ce ample demonstratii de protest s-au desfasurat in numeroase orase ale tarii. Un sondaj de opinie arata, pe acest fundal, ca doua treimi din polonezi doresc demisia primului-ministru.

Nici o reactie din partea Bruxelles-ului la evenimentele din Polonia. De altfel, nici la violentele de la Budapesta mai-marii Europei nu s-au grabit sa-si faca auzita pozitia. Abia cand manifestatiile au capatat aspecte clare de vandalism, liderii UE s-au trezit, cerandu-i premierului Ferenc Gyurcsany explicatii. Lamurind ce si cum, acesta si-a "pus cenunsa in cap", declarand ca regreta gestul sau nesabuit de a furniza date economice false si a face promisiuni fara acoperire doar pentru a castiga alegerile. Scuze acceptate, se pare. A venit acum randul opozitiei sa intre in colimator, acuzata fiind de instigare la revolta.

Polonezii sunt nemultumiti

Cum vor evolua lucrurile in Polonia, nu este inca foarte clar. Vor merge polonezii pana la capat, obtinand demisia cabinetului si a primului-ministru? Vor avea loc alegeri anticipate, cum revendica multimea iesita in strada? in orice caz, peste 67,8 la suta din cetatenii tarii doresc, potrivit anchetei sociologice, plecarea premierului. Marti seara, televiziunea privata TVN a difuzat o inregistrare unde Adam Lipinski, seful de cabinet al lui Jaroslaw Kaczynski, ii oferea unui deputat populist functia de viceministru al agriculturii in schimbul retragerii sale din grupul parlamentar populist.

Situatie complexa

Aproape 70 la suta din alegatori este o cifra care impresioneaza si care nu poate fi ignorata. Cu toate acestea, conducerea parlamentului de la Varsovia a decis ca nu este cazul convocarii unei sesiuni de urgenta a legislativului. De ce? Discutiile din interiorul Seimului au durat cateva ore. in privinta continutului discutiilor, nimeni nu a spus nimic. Nu a fost organizata vreo conferinta de presa. Desi, dupa ultimele demisii din guvern, conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski sunt in pierdere serioasa de teren si cauta disperat sa formeze o majoritate.

Toate tentativele au esuat, iar una din ele a fost imortalizata pe caseta video cu o camera ascunsa. O manevra care arata ca, in spatele acestui gest, se ascunde un plan bine ticluit. De cine? Poate de opozitie. Cu sprijiul chiar al europenilor. De ce nu, din moment ce capitalele UE au fost puternic dezamagite de patrunderea formatiunilor de extrema-drepta in guvern. Nici declaratiile membrilor executivului despre necesitatea reintroducerii pedepsei cu moartea nu au fost pe placul UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.