Agravata saptamana trecuta odata cu demiterea unui consilier al guvernului, criza politica din Polonia s-a acutizat marti dupa demisia ministrului muncii, capatand aspecte dramatice in noaptea de marti spre miercuri, dupa difuzarea, de un post de televiziune, a unei inregistrari efectuate cu o camera ascunsa si unde un inalt responsabil al partidului conservator la putere incerca sa "cumpere" un deputat din partea altui partid.

La fel s-a intamplat si in Ungaria vecina, unde tot o inregistrare secreta a aprins fitilul protestelor stradale care au zguduit Budapesta timp de zece zile.

Dar, daca in Ungaria lucrurile par sa se fi calmat, mai ales ca, ieri, premierul Ferenc Gyurcsany si-a prezentat public scuze pentru ca, in scopuri electorale, a inselat opinia publica furnizand date economice false, in Polonia totul abia incepe. "Am crezut ca vointa si curajul de a face este mai importanta decat necesitatea de a vorbi. Nu cred ca oamenii, alegatorii nostri, ar fi inteles un discurs atat de direct", a spus seful executivului de la Budapesta. "Sunt dezolat daca tonul folosit a fost unul nepotrivit", a adaugat Gyurcsany.

Primele corturi

Revenind la Varsovia, dupa difuzarea casetei buclucase, guvernul condus de Jaroslaw Kaczynski a anuntat ca nu demisoneaza. Intre timp, in fata Seimului (camera inferioara a parlamentului) au aparut primele corturi. Asa a fost la Tbilisi in urma cu trei ani, asa a fost la Kiev in 2004. Urmeaza Polonia? Dar este membru NATO si UE ! Greu de crezut ca liderii europeni vor admite ca situatia sa evolueze in directia unei revolutii.

Dupa model georgian sau ucrainean. Va fi, probabil, o noua manifestare de protest din partea opozitiei. La fel ca in Ungaria. O atentionare inclusiv pentru conducerea Uniunii ca opozitia, si intr-o tara si in alta, exista, a prins puteri si poate actiona. Iar ceea ce a fost la Budapesta si este pe cale sa se intample la Varsovia este o simpla incalzire. Oricum, in fata demonstrantilor polonezi, ieri dupa-amiaza, incepusera deja sa apara diferiti politicieni - este si pentru ei o sansa de a se afirma, de a iesi in evidenta, de a acumula capital electoral. Iar in interiorul Seimului, trei fractiuni au lansat deja o operatiune de strangere de semnaturi pentru convocarea unei reuniuni de urgenta a parlamentului.

"Coruptie politica"

In inregistrarea compromitatoare si pe cale sa declanseze infernul anticipatelor in Polonia, seful de cabinet al primului ministru, Adam Lipinski, ii oferea deputatei populiste Renata Beger functia de vice-ministru al agriculturii in schimbul retragerii ei din grupul parlamentar populist si sustinerii guvernului. "Intelegeti ca pentru noi nu e nici o problema, pentru ca avem numeroase posturi vacante", a spus Lipinski.

Dupa recenta ruptura cu partidul Samoobrona (Autoaparare), conservatorii (PiS) gemenilor Kaczynski sunt in cautarea unei majoritati. La scurt timp dupa difuzarea inregistrarii, liderul principalului partid de opozitie, "Platforma civica" (PO), Donald Tusk, a convocat o conferinta de presa in chiar incinta Seimului. A fost pentru prima data in istoria institutiei cand, in plina noapte a fost organizata o astfel de manifestare. Tusk a cerut demisia imediata a guvernului si a calificat inregistrarea video dovada "coruptiei politice" de la nivelul puterii. In replica, responsabilii PiS au respins acuzatiile formulate si au vorbit de "provocare si de santaj" din partea opozitei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.