"Este greu sa ma retrag. Dar este lucrul cel mai bun pentru partid si pentru tara", a spus premierul britanic, intr-un acces de sinceritate. Tony Blair i-a incurajat pe laburisti, indemnandu-i sa lupte pentru castigarea unui nou mandat, in ciuda sondajelor. "Singura traditie pe care o urasc este sa pierd", le-a spus premierul.

Intampinat cu aplauze, premierul Tony Blair a explicat motivele pentru care a decis sa renunte la sefia Partidului Laburist, precizand insa ca nu renunta la castigarea alegerilor pentru a patra oara, in 2009. Blair a recunoscut in acelasi timp ca un nou mandat nu va fi obtinut prea usor, mai ales ca sondajele ii plaseaza pe conservatori inaintea laburistilor. "Mai e timp. Nu ignorati sondajele, dar nici nu paralizati de frica", a spus premierul britanic. Referitor la relatia cu SUA, el a explicat ca "nu intotdeauna e usor sa fii cel mai puternic aliat al Americii".

Blair a adaugat ca va dedica timpul ramas pana la renuntarea la mandatul de prim-ministru procesului de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana. "Poate nu reusesc, dar voi face tot posibilul, pentru ca pacea in Orientul Mijlociu este cea mai mare victorie asupra terorismului", a spus Blair. Premierul a pomenit si de Gordon Brown, cel mai probabil succesor al sau la conducerea laburistilor, si, implicit, la fotoliul de premier. El i-a multumit lui Brown pentru ajutorul sau in alegeri, recunoscand diferentele de opinii dintre ei.

"Stiu ca Partidul Laburist nu ar fi castigat trei mandate fara ajutorul lui Gordon Brown. Este un om remarcabil si un adevarat slujitor pentru tara sa", l-a laudat Blair pe posibilul sau succesor. Relatiile dintre Blair si Brown au scartait din 1994, cand premierul britanic a luat sefia partidului in locul actualului ministru de finante britanic.

Peter Mendelson, comisar european si membru important al laburistilor, apreciaza ca alegerile interne din 94 au reprezentat o "fisura" intre cei doi, dupa cum a explicat acesta intr-un interviu acordat BBC. Mendelson apreciaza insa ca Blair a vazut in ministrul de finante "un invingator" si a avut dreptate, Brown dovedind in discursul sau de luni ca poate face fata cu succes contracandidatului conservator, David Cameron, la postul de premier.