In timpul vizitei sale de saptamana trecuta din Franta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a jucat rolul nu atat de politician, cat de om de afaceri, demonstrand o incredibila cunoastere de detalii in privinta a numeroase afaceri de factura energetica si marcand un progres neasteptate pe aceasta arie de activitate.

Desi liderul de la Kremlin nu a reusit sa ajunga la o intelegere in privinta achizitionarii de catre Rusia a unui pachet suplimentar de actiuni ale grupului aeronautic european, EADS, el a anuntat ca Moscova este gata sa reorienteze gazele provenite de la cel mai mare zacamant de "aur albastru", Stokman, dinspre SUA spre Europa.

Expertii au calificat vorbele lui Putin drept un mijloc de presiune asupra Americii, iar politicienii au avertizat ca asemenea "jocuri cu robinetul" pot deteriora serios si pentru mult timp raporturile Rusiei cu alte tari. De la Stokman, gazul, destinat initial pietei americane, poate fi directionat spre Europa. Asa i-a informat Putin pe omologul sau francez, Jacques Chirac, si pe cancelarul german, Angela Merkel, la intrevederea lor de langa Paris. Aflat in Marea Barents, zacamantul cu pricina este considerat unul dintre cele mai importante din lume, rezervele lui fiind estimate la 3,66 trilioane de metri cubi. In prezent, Stokman se afla in faza de pregatire spre exploatare.

Stabilitate pentru toti

"Daca in momentul de fata Rusia furnizeaza Germaniei circa 55 miliarde de metri cubi de gaze pe an, numai de la Stokman se va putea livra intre 25 si 45 miliarde metri cubi", a spus liderul rus. In opinia lui, zacamantul de la Stokman poate asigura o furnizare fara hopuri pe parcursul a 50-70 de ani. "Or, acest fapt va asigura o situatie stabila in economia si in sistemul energetic atat al Europei, in general, cat si al Germaniei, in particular", a punctat locatarul de la Kremlin. In plus, a tinut sa adauge Putin, "o astfel de decizie din partea Gazprom are menirea de a intari colaborarea noastra, de a crea conditii stabile dezvoltarii economiilor europeana si rusa".

De pe picior de superioritate

Din punctul de vedere al expertilor, declaratia presedintelui este dictata nu de o dragoste deosebita pentru tarile Europei, ci de dorinta de a exercita presiuni asupra partenerilor din SUA. "Se creeaza senzatia ca Putin vrea sa faca din Stokman un fel de carte de schimb in negocierile de aderare a Rusiei la OMC", spune analistul Dmitri Manghilev. Alti comentatori sunt insa de parere ca, in schimb, Putin vrea concesii din partea Europei legate de principiile de comercializare a gazelor naturale in interiorul UE. Mai este, de asemenea, si o a treia versiune vehiculata in cercurile de experti.

"Elita rusa s-a plictisit, duce dorul unor discutii de pe picior de superioritate. Rusia isi demonstreaza astfel disponibilitatea de a purta dialogul energetic de pe pozitii de super-putere energetica", este de parere Dmitri Oreskin, specialist la Institutul pentru geostrategie. Dar insasi forma declaratiilor conduce Rusia spre izolare si confruntare cu alte state", avertizeaza Oreskin. O asemenea politica faciliteaza crearea chipului unui dusman imaginar, ca modalitate de a explica multe".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.