Doua chestiuni vor domina congresul laburistilor britanici, care si-a deschis ieri lucrarile: cat timp Tony Blair va reusi sa mai ramana in fruntea guvernului si cum va putea ministrul sau de finante, Gordon Brown, sa risipeasca dubiile legate de capacitatea lui de a-i urma la carma partidului si, implicit, a cabinetului? Intalnirea de la Manchester este cruciala pentru cei doi oameni, care anima viata politica a tarii incepand din 1997.

Dar primul-ministru, Tony Blair, a refuzat sa exprime un sprijin clar probabilului sau succesor, amplificand, astfel, tensiunile privind succesiunea sa. Intervievat de BBC, Blair a afirmat ca nu doreste sa abordeze acest subiect pe perioada congresului, care se va incheia joi, invitandu-i pe colegii de partid sa se concentreze asupra "dosarelor" mai delicate, printre acestea figurand inclusiv o propunere de rezolvare a divergentelor vizand accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii din Insula.

Noua sugestie va fi prezentata de ministrul de interne, John Reid, un sustinator al impunerii de restrictii. In ce-l priveste pe Brown, premierul a laudat profesionalismul acestuia. "El si-a servit foarte bine tara si partidul", a spus Blair. Dar, in pofida asteptarilor, el nu a repetat declaratiile anterioare, potrivit carora Gordon Brown, in varsta de 55 de ani, "ar fi un excelent prim-ministru".

"Nu retrag nimic din ce am spus in trecut, dar saptamana aceasta ma adresez publicului. Se impune elaborarea unei agende pentru viitor. Datoria noastra este de a ne reconecta la public", a insistat Blair, dupa rebeliunea deschisa a partidului laburist, de la inceputul acestei luni, stare de lucruri care l-a obligat sa admita o retragere a sa pana in septembrie 2007. Brown a fost acuzat de sustinatorii lui Blair ca ar fi orchestrat aceasta revolta. Incercand o iesire cat mai "nevinovata" din situatia creata, Blair a evitat sa ofere o data exacta a plecarii sale.

"Imi voi duce mai departe mandatul, este important sa-mi continuu activitatea", spunea el. Un lucru este insa cert: acest congres este al 13-lea la care participa si va fi ultimul in calitate de lider al partidului. De altfel, Blair a recunoscut ca este "ciudat" sa stii aceste detalii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.