Ministrul venezuelean al Afacerilor Externe, Nicolas Maduro, a fost retinut temporar, sambata, pe aeroportul din New York, la cateva zile dupa un discurs incendiar rostit de presedintele Hugo Chavez la tribuna Adunarii Generale a ONU.

"Oficialii aeroportului au inceput sa ma insulte, sa tipe... a venit si un politist... au inceput sa ma hartuiasca. Am fost retinut intr-o sala timp de o ora si 40 de minute", a declarat Maduro pentru canalul american de televiziune CNN.

Associated Press citeaza acuzatiile sale potrivit carora politia l-ar fi amenintat cu bataia pe el si pe unii membri ai delegatiei sale, incercand chiar sa le puna catuse. "Denunt in fata lumii intregi Guvernul american. Cer Secretarului General al Natiunilor Unite, lui Kofi Annan, sa ia o pozitie. Cer autoritatilor americane sa respecte legislatia internationala", a adaugat demnitarul venezuelean, care participase alaturi de Chavez la Adunarea Generala a ONU.

Departamentul de Stat american a confirmat incidentul de pe aeroportul JFK, cerandu-si totodata scuze pentru retinerea oficialului venezuelean. "Guvernul Statelor Unite si-a prezentat scuzele ministrului si Guvernului venezuelean", a precizat unul din purtatorii de cuvant ai Departamentului de Stat, Gonzalo Gallegos. Potrivit unui alt oficial al Departamentului de Stat, serviciile de securitate ale aeroportului JFK l-au "chestionat" doar pe ministrul venezuelean si au cerut Departamentului de Stat sa ii confirme indentitatea.

"Agentii serviciilor de securitate ale Departamentului de Stat au fost trimisi de urgenta la aeroport, Maduro a primit autorizatia de imbarcare, insa a refuzat, preferand sa se intoarca la New York", a precizat sursa citata anterior sub acoperirea anonimatului. "Aceasta este o provocare din partea "Domnului Diavol", a comentat Hugo Chavez.

Asteptand pedeapsa

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, se teme ca liderul de la Casa Alba, George W. Bush, va ordona asasinarea sa. Motivul: aflat la New York, cu prilejul sesiunii Adunarii Generale a ONU, liderul de la Caracas l-a numit pe presedintele american "diavol". Din acest motiv, crede Chavez, Bush l-a condamnat deja la moarte.

Presedintele venezuelean a urcat la tribuna Adunarii Generale tinand in mana cartea "Hegemonie sau supravietuire; calea Americii spre dominatia globala", a scriitorului american de stanga Noam Chomsky. El le-a recomandat americanilor sa citeasca aceasta carte, in loc sa se uite la filme cu Superman. Dupa acest discurs, lucrarea controversatului sciitor american a inregistrat un numar de vanzari record.

Liderul de la Caracas a declarat ca regreta ca nu l-a cunoscut pe Chomsky inainte de moartea acestuia. Chavez nu stie, insa, ca nonconformistul scriitor este in viata si, la 77 de ani, preda la Massachussets Institute of Technology. La randul sau, Chomsky a declarat pentru "New York Times" ca i-ar placea sa il cunoasca pe liderul venezuelean.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.