Potrivit prognozelor, cheltuielile mondiale pentru aparare vor putea atinge, anul acesta, suma de 1,059 trilioane de dolari, se arata intr-un ultim studiu realizat de fundatia internationala Oxfam.
Recordul anterior a fost de 1,03 miliarde si dateaza din perioada razboiului rece. "Vanzarile de arme nu conduc la declansarea conflictelor, dar le alimenteaza starile de tensiune, prelungindu-le", a declarat unul dintre directorii fundatiei, Bernis Romero. "Este timpul sa se puna capat fluxului necontrolat al armamentului, care curge in punctele fierbinti din intreaga lume", a adaugat el. Cea mai mare parte din cheltuieli revin Statelor Unite si tarilor Orientului Mijlociu, dar bugetele militare sporesc chiar si in cele mai sarace tari ale planetei, precum Congo, Ruanda, Sudan, sau Uganda.

Cresterea bugetelor militare a determinat un boom al industriei de aparare. Companiile americane producatoare de arme si-au marit vanzarile cu aproximativ 60 de procente (de la 157 miliarde in 2000 la 268 miliarde in 2004). Potrivit statisticilor oficiale, in 2006 cheltuielile pentru nevoi militare vor atinge, in SUA, 561,8 miliarde de dolari, in crestere cu aproape 60 de miliarde fata de 2005. In comparatie, China a cheltuit pentru aparare, in acelasi an 2005, suma de 67,5 miliarde, Japonia - 45,8, Franta - 45, Marea Britanie - 42,8 miliarde, Germania - 35,1, Rusia - 23, India - 19 miliarde.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.