In fata parlamentului, un perimetru de marimea unui teren de fotbal era imprejmuit cu garduri metalice, iar pe una dintre laturi, in ploaie, aproximativ 200 de persoane discutau despre incidentele petrecute. La sediul televiziunii (MTV) era si mai greu de ajuns. Cordoane de politisti, cum numai la o revolutie pot fi vazute, blocau accesul de pe Október utca si Honvéd utca, plus toate celelalte stradute care dau spre Piata Libertatii, personalul televiziunii avand acces doar pe la intrarea din spate, pe strada Nádor. "Au fost cele mai dure si mai violente evenimente petrecute in Ungaria dupa intrarea tarii pe drumul democratiei, in anii ‘89-‘90", asa a caracterizat premierul Ferenc Gyurcsány manifestarile din noaptea trecuta de la Budapesta.

In fapt, pretextul acestor violente l-a constituit aparitia in media ungara a unor marturisiri-soc facute de Gyurcsany la o sedinta cu usile inchise a Partidului Socialist Ungar (MSZP). Cu acel prilej, premierul declara ca, in ultimii patru ani, partidul si guvernul pe care le conduce nu au facut nimic pentru tara, cu exceptia unui scurt moment de redresare a partidului inaintea alegerilor din acest an.Declaratiile lui Gyurcsány au inflamat atat clasa politica, si asa extrem de divizata, cat si o parte importanta a electoratului ungar. Ieri noapte, cateva mii de oameni s-au adunat in fata parlamentului si a televiziunii publice pentru a cere demisia premierului ungar.

Daca pana la lasarea intunericului protestatarii s-au limitat la discursuri si sloganuri antiguvernamentale, dupa ora 22, manifestatia a degenerat in violente nemaiintalnite la Budapesta in ultimii 16 ani.Manifestantii au dat foc la doua masini parcate in apropiere, au spart usi si geamuri la televiziunea publica, au incendiat o masina ce apartinea politiei.

Fortele de ordine au intervenit cu bastoane si tunuri de apa, insa, in primele momente, s-a dovedit ca politia nu era pregatita pentru astfel de manifestari. Au fost ranite aproximativ 150 de persoane, iar pagubele materiale provocate de manifestanti se ridica la cateva zeci de milioane de forinti. Numai pentru refacerea zonei din fata televiziunii - manifestantii au scos piatra cubica din caldaram, au rupt banci si mobilier stradal din zona - primarul de sector spunea ca sunt necesare peste 10 milioane de forinti (aprox. 50.000 euro).