Laburistii britanici se pregatesc de alegerile generale care vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul lunii mai. Daca Partidul Laburist sta destul de bine in sondajele preelectorale, devansand opozitia conservatoare cu aproximativ noua procente, cel care are o problema de imagine este premierul Tony Blair, cota sa de popularitate fiind afectata serios de toate scandalurile provocate de implicarea in razboiul din Irak. In aceste conditii, Blair a considerat necesara lansarea unei campanii personale de recastigare a increderii alegatorilor.

Conferinta de primavara a laburistilor, organizata la Gateshead, nord-estul Angliei, i-a oferit primului-ministru o prima sansa de a se reconcilia cu electoratul. In fata delegatilor Partidului Laburist, Tony Blair a recunoscut, pe un ton umil si destul de bine studiat, ca in timpul primelor doua mandate de premier a devenit "arogant" si si-a dezvoltat o atitudine de "eu stiu cel mai bine". Mai mult, liderul laburist a ajuns la concluzia ca prea des le vorbeste votantilor, uitand un lucru mult mai important, si anume sa stea de vorba cu acestia. In ultimul an insa, in timpul deplasarilor in tara si din discutiile cu oamenii, Blair a aflat cat de grea este viata pentru cei mai multi dintre britanici.

"Inteleg de ce unii sunt suparati - nu doar din cauza Irakului, ci si pentru o serie de decizii dificile adoptate de noi. Si, ca intotdeauna, mare parte din aceasta suparare se refera la mine", le-a spus el delegatilor laburisti. Pentru cel de-al treilea mandat, Blair le-a promis britanicilor ca se va ghida dupa principiul "asculta si conduce", subliniind ca premierul si poporul trebuie sa lucreze in tandem pentru a ameliora prosperitatea natiunii. Liderul laburist a inteles insa ca votul este dat de cetateni: "Acum, poporul britanic trebuie sa analizeze si sa decida daca doreste ca aceasta relatie sa continue".

Dupa ce a terminat cu autocritica, Tony Blair a tinut sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de conservatori - eternii dusmani ai laburistilor. El a avertizat ca opozitia ar putea obtine o victorie nesperata, "pe usa din dos", daca laburistii nu reusesc sa se mobilizeze si sa mearga in numar mare la vot. Conservatorii au o politica incoerenta, dar au un scop - castigarea alegerilor prin orice mijloace, a adaugat el. Tony Blair i-a asigurat insa pe sustinatorii sai ca va lupta pentru un nou mandat, fiind animat de aceeasi pasiune pe care o avea atunci cand a intrat prima oara in cladirea guvernului, dupa scrutinul din 1997.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.