Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a denuntat, ieri, situatia sarbilor din Kosovo si a solicitat sprijinul comunitatii internationale pentru remedierea acesteia, cu ocazia unei vizite de doua zile in provincia majoritar albaneza, transmite Rompres.

"Daca nu poti merge la cimitir, este o incalcare a valorilor europene. Daca nu te poti indeparta la mai mult de 500 de metri de propria casa, este vorba tot de o incalcare a valorilor europene," a declarat Boris Tadic, referindu-se la normele de securitate impuse de trupele NATO prezente in regiune. Totodata, acesta a apreciat ca, "in comparatie cu celelalte popoare europene," sarbii kosovari "traiesc in conditiile cele mai dificile." "Cer astazi comunitatii internationale sa rezolve problemele sarbilor si ale altor minoritati din Kosovo," a mai adaugat presedintele Serbiei. In cadrul intrevederilor cu reprezentantii comunitatii sarbe din Kosovo, desfasurate duminica, Tadic s-a declarat impotriva unei eventuale independente a provinciei.

"Eu sunt impotriva independentei provinciei Kosovo, care, pentru mine, constituie ceva inacceptabil. Nu voi accepta niciodata aceasta solutie," a afirmat Tadic in fata conationalilor sai din localitatea Strpce, situata in centrul provinciei Kosovo. De asemenea, presedintele sarb a profitat de intrevederea cu seful Misiunii ONU din Kosovo (MINUK), Soren Jessen-Petersen, si a cerut "garantii suplimentare de securitate" pentru sarbii kosovari.

Vizita presedintelui Serbiei in regiune constituie un eveniment fara precent, fiind prima de acest gen de la incheierea conflictelor din 1998-1999 si instalarea misiunii ONU in regiune. Cu toate acestea, ostilitatile au fost reluate, temporar, anul trecut, in martie, cand violentele indreptate impotriva sarbilor s-au soldat cu 19 morti si 900 de raniti, iar numeroase locasuri de cult si locuinte apartinand minoritatii sarbe au fost incendiate. La acest moment, comunitatea sarba din Kosovo reuneste aproximativ 80.000 de membri, aflandu-se sub protectia trupelor NATO.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.