Premierul britanic Tony Blair apara dreptul la munca in Marea Britanie al romanilor si bulgarilor dupa intrarea in Uniunea Europeana din ianuarie 2007, invocand aportul acestei noi forte de munca la cresterea economica a Marii Britanii.

Blair a declarat ca ar trebui introduse permisele de munca, chiar daca doar pe termen scurt, si ca este hotarat sa respinga politica "usilor inchise" in privinta muncitorilor din cele doua tari.

Economia Marii Britanii va creste cu 0,5-1,0 procente anual doar ca urmare a aportului fortei de munca al emigrantilor, a precizat premierul britanic. O decizie finala este insa "larg deschisa" inca, in sensul deschiderii granitelor pentru muncitorii romani si bulgari, a adaugat Blair, informeaza Rompres.

Pe de alta parte, John Hutton, ministrul pentru munca si pensii, a acceptat neoficial necesitatea de a fi controlat accesul muncitorilor romani si bulgari, insa nu a hotarat deocamdata prin ce mijloace, a notat cotidianul The Scotsman.

Salariile britanicilor au crescut sub asteptari, in trimestrul doi, dar peste cresterea din trimestrul unu, in timp ce numarul cererilor de somaj a scazut cel mai mult, din ultimele 18 luni. Scaderea cererilor de ajutor de somaj a fost salutata ca fiind "binevenita" de premierul britanic, in fata Congresului Sindicatelor din Comert.

Lira sterlina a scazut, iar ratele asociate contractelor la termen au crescut ca urmare a faptului ca investitorii au pariat ca Bank of England (BoE) va fi incurajata de cresterea salariala sub pragul de toleranta al bancii. BoE a indicat ca media cresterilor salariale a crescut cu mai putin de 4,5%si este in concordanta cu stabilitatea preturilor.

Oficiul National de Statistica a informat ca salariul anual mediu a crescut cu 4,4 procente in trimestrul doi, cel mai mare pas din aprilie 2005 pana in prezent. Numarul cererilor de de somaj s-a redus cu 3.900, in luna august, dupa reducerea revizuita de 1.000 din luna iulie.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.