Natiunile Unite si Uniunea Europeana au comentat in mod critic declaratiile recente ale presedintelui american George Bush, care a admis ca serviciile secrete americane CIA au retinut intr-adevar suspecti de terorism in inchisori secrete. Anterior, Washington-ul negase categoric existenta unor astfel de facilitati.

Presedintele George Bush a descris inchisorile secrete drept o unealta indispensabila in lupta impotriva terorismului. Insa secretarul general ONU Kofi Annan a spus ca nu trebuie sacrificate drepturile fundamentale ale omului, in interesul combaterii fundamentalismului islamist.

"Cred ca trebuie sa avem grija sa nu subminam drepturile si libertatile cetateanului prin aceste actiuni, pentru ca daca o facem, le oferim teroristilor o victorie pe care ei nu o pot castiga singuri", a spus Kofi Annan.

"V-am spus noi!"

Intre timp, membrii Parlamentului European au privit declaratia liderului american ca pe o confirmare a concluziilor raportorului Dick Marty, cel care a examinat problema transferurilor de suspecti de catre CIA, la bordul unor zboruri secrete, in spatiul european.

Sarah Ludford, presedinta comisiei de investigatie a legislativului european, spune ca guvernele care au aprobat in trecut negarile repetate ale administratiei americane s-au pus intr-o postura ridicola.
"Declaratia ii face pe liderii europeni sa para prosti sau mincinosi. Au fost pusi pe picior gresit de presedintele Bush pentru ca tot acest timp ne-au spus ca ne pierdem timpul cu investigatia noastra", afirma ea. Iar unul dintre membrii comisiei, parlamentarul german Wolfgang Kreissler Doefler ii acuza pe oficialii americani ca au mintit.

"Cred ca acest presedinte e nebun. Cand am fost in Statele Unite la inceputul lui mai, ne-au spus ca Washingtonul nu ar proceda niciodata in acest mod. Ne-au repetat ca aceste zone negre nu exista nicaieri in Uniunea europeana sau in lume", afirma parlamentarul german.

La inceputul anului, Consiliul Europei a publicat un raport in care a acuzat 14 tari europene ca au ajutat CIA sa orchstreze o campanie de disparitii, zboruri ilegale si centre secrete de detentie.

Parlamentarii europeni fac acum presiuni asupra guvernelor din tarile Uniunii si din statele candidate sa dezvaluie locatia inchisorilor secrete. Presedintele american a recunoscut doar existenta acestora, dar nu a spus nimic despre amplasamentul lor.

Polonia si Romania sunt printre statele suspectate de comisia de investigatie ca ar fi permis transferul de suspecti pe teritoriul lor sau chiar existenta unor facilitati de interogare ale CIA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.