Presedintele rus Vladimir Putin a inceput un turneu diplomatic cu etape in Grecia, Maroc si Africa de Sud.

Moscova incearca sa isi extinda astfel sfera de influenta economica asupra unor state cu care avea legaturi mai reduse in trecut, profitand de pozitia avantajoasa pe care i-o ofera resursele considerabile de petrol, gaze naturale sau diamante.

La Atena, presedintele Putin discuta cu omologul sau bulgar si cu premierul grec despre revitalizarea unui proiect care a fost blocat timp de mai multi ani. E vorba de construirea unei noi conducte de transport a petrolului, de la Marea Neagra la Mediterana.

Conducta de 280 de kilometri, care uneste portul bulgar Burgas cu orasul grec Alexandropoulis, va fi prima ruta directa de transport a titeiului, dinspre Rusia catre sud-estul Europei. Ea va fi o alternativa pentru transportul petrolului pe mare, prin stramtoarea Bosfor. Deja stramtoarea este supraaglomerata iar autoritatile turce se tem ca eventuale revarsari de petrol, in cazul unui accident, ar putea avea urmari ecologice catastrofale pentru zonele dens populate de pe cele doua maluri.

Noua conducta, in valoare de un miliard de euro, va avea o capacitate de un milion de barili pe zi, de trei ori mai putin decat ce trece prin Bosfor. Despre acest proiect se vorbeste de zece ani, dar cresterea foamei de petrol a tarilor occidentale si dorinta Rusiei de a-si spori exporturile l-au repus acum pe agenda.
De la Atena, presedintele Vladimir Putin merge in Africa de Sud. Si de aceasta data, componenta economica este importanta, deoarece companiile rusesti sunt interesate sa investeasca in sectorul mineritului si al diamantelor, pe continentul african. In plus, Moscova, care ofera deja uraniu imbogatit unei centrale sud-africane, ar putea sa isi extinda operatiunile la o facilitate similara, de langa Johannesburg.

In ultima etapa a turneului sau, liderul rus merge in Maroc. Relatiile economice dintre cele doua tari sunt la un nivel scazut. Rusia ocupa doar 4 la suta din comertul exterior al acestei tar nord-africane.
Potrivit analistilor, Moscova incearca sa isi diversifice contactele in zona si sa calmeze oarecum Marocul, nelinistit de faptul ca tara vecina, Algeria, cumpara avioane de 3,5 miliarde de dolari din Rusia. Marocul achizitioneaza de regula arme din Statele Unite si Uniunea Europeana, iar Rusia este cu siguranta interesata sa patrunda pe o noua piata.

Observatorii apreciaza ca recentul turneu diplomatic al lui Vladimir Putin exprima viziunea presedintelui rus asupra unei lumi multipolare, in care sferele traditionale de influenta nu mai exista. Rusia a inceput recent sa se apropie de tari din America Latina, unde influenta principala este cea americana, iar acum exploreaza destinatii din Africa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.