Un document dat publicitatii de Pentagon sustine ca in Irak "sunt intrunite conditii care duc la un razboi civil". E prima oara cand situatia e descrisa atat de sumbru. Totusi, presedintele George W. Bush a reactionat imediat, eliminand ipoteza. Explicatia opiniei sale e simpla: se afla inaintea marcarii a cinci ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 si cu doua luni inaintea alegerilor de la jumatatea mandatului unor congresmeni.

Raportul de 63 de pagini a fost cerut de Congres si se refera la situatia din ultimele trei luni. El a fost dat publicitatii intr-un moment in care, la Bagdad ori in locurile sfinte siite, se inregistreaza adevarate bai de sange. In acest sens, documentul arata ca, in comparatie cu trimestrul anterior, atacurile au crescut cu 15%, iar numarul victimelor, cu 51%; atentatele saptamanale au sporit cu 24%, atingand 792.

La ora actuala, violentele intre sunniti si siiti constituie baza conflictului. Nu mai departe de sambata, 14 pelerini siiti straini au fost masacrati in timp ce se deplasau la sanctuarele siite din orasul sfant Kerbala. E adevarat, Pentagonul arata ca insurectia sunnita este "puternica si viabila", dar ea a trecut pe planul al doilea, intrucat violentele interconfesionale au depasit Bagdadul, atingand nordul tarii, provincia Diyala si Kirkuk. Pentagonul sustine ca rolul central il au escadroanele mortii, sprijinite de "elemente incontrolabile" ale fortelor irakiene de securitate, instruite in SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.