Grupul popularilor din Parlamentul European (PE) se pregateste sa-l numeasca pe Hans-Gert Pöttering in fotoliul de presedinte al forului. Publicatia "EUObserver" relateaza ca alegerea sa va veni ca urmare a unei "decizii necontestate" in randul conservatorilor crestin-democrati.

Hans-Gert Pöttering, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), si-a anuntat oficial candidatura la functia de presedinte al PE, miercuri, potrivit Reuters.

Surse din PE au declarat ca liderul celui mai mare grup politic nu va avea probleme in a obtine acest post. Socialistii vor sustine un acord incheiat in 2004, privitor la asumarea presedintiei PE prin rotatie, si vor sprijini candidatul PPE, cu ocazia votului in plen din 16 ianuarie.

In cursul unui mandat parlamentar de cinci ani, presedintele se schimba la jumatatea termenului. In 2004, crestin-democratii si socialistii au preferat sa constituie o "mare coalitie", iar acordul initial este acum respectat. Astfel, Pöttering il va inlocui in functie pe socialistul spaniol Josep Borrell, ales la inceperea mandatului de cinci ani al PE, conform acordului.

Veteran la Bruxelles
Pe scena politica germana, Pöttering este un aliat al Angelei Merkel, actualul cancelar federal. In activitatea sa din PE, Pöttering s-a facut cunoscut prin criticile repetate la adresa coruptiei din Romania, formulate de el sau de parlamentarii din grupul sau. Politicianul german este membru al PE de la primele alegeri directe pan-europene din 1979 si este un ferm sustinator al textului Constitutiei europene.