Doua persoane au murit si alte cateva au fost ranite de o explozie care a avut loc in Turcia, in orasul mediteranean Antalya, a cincea bomba care explodeaza in Turcia, in ultimele 24 de ore. La miezul noptii de luni spre marti, statiunea turca Marmaris a fost scena mai multor explozii soldate cu 21 de raniti.

Nu se stie cine se afla in spatele exploziilor care au avut loc in sudul Turciei, in statiunea Marmaris insa noul sir de atentate redeschide temerile referitoare la stabilitatea din Turcia.

Politia din Marmaris spune ca 10 britanici si 11 turci au fost raniti grav de explozia unei bombe din microbuzul in care se aflau.

Doua alte bombe au explodat imediat dupa aceea, in niste pubele de gunoi, insa nu a fost nimeni ranit.

Cateva dintre victime au fost internate in stare critica.

"Oamenii au fost raniti la picioare sau burta de fragmente metalice, de aceea credem ca au fost raniti de o explozie de sub masina", spune Suzanne Poiraz, director al spitalului din Marmaris.

Atentatele din Marmaris incheiau o zi bogata in asemenea incidente. Cu cateva ore mai devreme, alta explozie ranea sase persoane in Istanbul. Autoritatile au ridicat imediat nivelul de securitate si au promis ca-i vor prinde pe vinovati.

Oamenii au fost raniti la picioare sau burta de fragmente metalice, de aceea credem ca au fost raniti de o explozie de sub masina.

Deocamdata nici un grup nu si-a asumat raspunderea pentru aceste atacuri.

Atat Antalya, cat si Marmaris sunt doua dintre cele mai cautate statiuni si au devenit, alaturi de alte zone turistice din Turcia, tinta atentatelor.

Industria turistica este in Turcia un puternic motor economic, aducand anual circa 20 de miliarde de dolari si 26 de milioane de turisti. Atacurile cu bomba din ultima vreme sunt pe punctul sa reduca dramatic cifrele afacerilor din turism.

In acest an erau asteptati in Turcia aproximativ un milion 800 de mii de britanici.

Multi dintre cei raniti in atentatele de la Marmaris sunt britanici, iar in avertismentul transmis dupa aceste incidente de ministerul britanic de externe se spune ca, in ceea ce priveste terorismul, Turcia este o tara de mare risc.

10 britanici si 11 turci au fost raniti grav de explozia unei bombe din microbuzul in care se aflau

Rebelii kurzi, extremistii de stanga si militantii islamisti sunt grupari ale caror atentate au tintit cu predilectie statiunile turcesti. Suspiciunea a fost indreptata catre gruparea separatista kurda PKK, care a fost duce de multa vreme o campanie sustinuta impotriva guvernului turc.

Iar PKK a lansat din 1984 o campanie separatista care a ucis, spun autoritatile turce, mai mult de 30 de mii de oameni. Insa PKK a inceput sa fie concurat de alte grupari radicale.

Numai in acest an, de pilda, Vulturii Eliberarii Kurdistanului, o grupare radicala kurda, a revedicat 12 atacuri cu bomba in mai multe orase din Turcia. Atacuri care au omorat 6 oameni si au ranit alti o suta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.