Pentru a se pregati sa faca fata unor eventuale atentate la New York, Washington sau in alta parte, autoritatile americane au elaborat numeroase scenarii de alerta si au invitat familiile si institutiile sa fie pregatite sa faca fata unor astfel de situatii, informeaza AFP.

Consiliul pentru securitate interna, care reuneste experti si functionari din toate ministerele in cauza, a rezumat in iulie 2004 in "15 scenarii pregatitoare" cele mai groaznice cosmaruri ale autoritatilor americane. Fie ca este vorba despre catastrofe naturale (seisme, uragane, epidemie de gripa aviara sau febra aftoasa) sau provocate (explozii nucleare, atac cu bacil de carbon, atac la adresa sistemului informatic), autoritatile au estimat numarul probabil de morti, de raniti, de refugiati, consecintele pentru economie si mediul inconjurator.

La un an dupa acest raport insa, ciclonul Katrina, apropiat in mod dramatic de scenariul cu nr. 10, a aratat ca nu este suficient sa se stie la ce trebuie sa se astepte pentru a fi in masura sa se faca fata unei astfel de catastrofe. In plus, la un an dupa Katrina, un raport al Ministerului Securitatii Interne a tras inca o data semnalul de alarma: in pofida asigurarilor, doar 7% din cele 75 dintre principalele aglomeratii urbane din tara dispun de un plan de evacuare general sa-tisfacator. Conform unui sondaj dat publicitatii la sfarsitul lunii august de catre CNN, 70% dintre americani considera ca autoritatile locale nu sunt pregatite sa faca fata unei catastrofe majore.

Insa doar 11% dintre persoanele chestionate considera ca in cazul unui nou atentat, viata lor risca sa fie vizata. In fata acestei situatii, guvernul american promite cu regularitate sa isi intareasca serviciile de prevenire si ajutor, insa incearca de asemenea sa sensibilizeze populatia si institutiile in legatura cu necesitatea de a se pregati, pentru a limita la maximum conscintele unei eventuale crize. Pe anumite site-uri Internet, fiecare familie este invitata sa pre-gateasca o trusa de ajutor (apa, hrana, medicamente, lampa...), sa faca rost de mijloace simple de a intra in contact unii cu altii si sa studieze fisele de sfaturi pentru fiecare tip de amenintare.

Institutiile sunt sfatuite sa studieze modul in care ar putea participa la prevenire in caz de epidemie si cum sa isi mentina activitatea in cazul unei crize care sa le afecteze personalul, furnizorii. Incepand de anul viitor, un nou sistem de comunicare va permite de asemenea trimiterea de mesaje de alerta si instructiuni adaptate la situatie prin SMS si pe toate calculatoarele conectate la Internet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.