Cei mai importanti doi cardinali de la Vatican sunt in aparent conflict, referitor la posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa se retraga din pontificat

Cardinalul catolic Giovanni Battista Re, prefect al Congregatiei Episcopilor, l-a atacat acum cateva zile pe cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului (foto), in urma unor afirmatii ale acestuia din urma referitoare la posibilitatea retragerii Papei de la conducerea Bisericii Catolice. "Demiterea Papei? O lasam la voia constiintei sale", a declarat zilele trecute cardinalul Angelo Sodano. La scurt timp, cardinalul Giovanni Battista Re a catalogat aceasta asertiune drept "de prost gust, cu atat mai grava daca se tine seama ca s-a profitat de o simpla gripa pentru a se redeschide cazul" unei eventuale retrageri a Papei din pontificat.

La momentul acestui schimb de replici, Papa se afla internat in spital, iar cei doi cardinali faceau parte din grupul de patru colaboratori apropiati ai Papei care asigurau conducerea Bisericii Catolice (politica externa, politica bisericeasca, discursuri, numiri in functii, audiente sau celebrari liturgice). Acest "task force" e format din cardinalul Angelo Sodano (secretar de stat al Vaticanului, 77 de ani), cardinalul Giovanni Battista Re (prefectul Congregatiei Episcopilor, 71 de ani), cardinalul Joseph Ratzinger (prefect al Congregatiei pentru doctrina credintei, 77 de ani) si Joaquin Navarro Valls (purtatorul de cuvant al Papei).

In prezent, Papa se afla din nou in Vatican, fiind externat joi seara din spital, iar alaturi de el se afla non-stop si secretarul sau personal, loialul arhiepiscop polonez Stanislao Dziwisz.

Reformatorii catolici vor sa-l schimbe pe Papa

Problema unei eventuale demiteri a Suveranului Pontif in urma agravarii starii sale de sanatate si furtuna declansata in presa internationala de declaratia lui Angelo Sodano au suscitat reactii negative in Vatican, care s-a transformat intr-o fortareata a tacerii. Multi cardinali au considerat ca afirmatia cardinalului secretar de stat nu a fost o "imprudenta", ci o sugestie directa adresata Papei, in contextul pozitiei unor inalti prelati catolici progresisti, care "deplang o anumita stagnare in conducerea Bisericii Catolice in ultimii ani". De altfel, ziarele franceze "Le Monde" si "La Croix" au criticat vehement reticentele Vaticanului in a spune adevarul despre capacitatea reala a Papei Ioan Paul al II-lea de a conduce Biserica Catolica.

Referitor la conflictele din Vatican privind soarta Suveranului Pontif, este foarte sugestiva reactia cardinalului catolic Jorge Mejia, prefectul Bibliotecii apostolice de la Vatican si fost coleg de studii al Papei. Conform acestuia, ar fi "de dorit si prudent ca Papa sa fi redactat o scrisoare de dispozitie" care sa contina o demisie in alb pentru eventualitatea in care Suveranul Pontif ar ajunge intr-o stare de sanatate extrem de grava. "In caz contrar, s-ar crea probleme in cazul in care lucrurile s-ar precipita", a estimat cardinalul Jorje Mejia, sugerand astfel ca bataliile din interiorul Vaticanului privind succesiunea la conducerea Bisericii Catolice sunt extrem de dure.

"Atletul lui Dumnezeu" continua cursa

In acest context existent la Vatican, Papa a semnalat acum cateva zile ca nu are de gand sa renunte, cel putin temporar, la pontificat: "Voi continua sa fiu in slujba Bisericii si a intregii umanitati, chiar din spital, in mijlocul altor bolnavi", a declarat Papa duminica trecuta, afirmatie care nu lasa loc nici unui echivoc privind vointa sa de a ghida credinciosii pana cand "Domnul va dori." Reamintim ca in 1995, dupa o operatie pe care a suferit-o, la intrebarea unui jurnalist daca intentioneaza sa renunte la pontificat in cazul invaliditatii fizice, Papa a raspuns: "A dorit oare Iisus sa coboare de pe cruce?"

Integritatea sanatatii mintale a Papei Ioan Paul al II-lea constituie argumentul esential in favoarea ramanerii sale la carma Bisericii Catolice, chiar in conditiile in care el nu ar mai putea vorbi, conform pozitiei oficiale a Vaticanului. Sustinerea in favoarea ramanerii Sfantului Parinte ca pontif a venit si din partea filozofului si prietenului sau, Tadeusz Stycsen: "Misiunea sa este de a sarbatori crucea, lemnul care converteste oamenii. Cum ar putea sa renunte?".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.