Cotidianul irlandez The Irish Independent a publicat in editia de sambata un articol in care prezinta intentiile guvernului de la Dublin de a bloca accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata de munca irlandeza.

Desi nu vor sa restrictioneze accesul tuturor muncitorilor din Europa de Est, reprezentanti ai guvernului irlandez, printre care primul-ministru Bertie Ahern si ministrul Justitiei Michael McDowell, si-au afirmat hotararea de a introduce permise de munca pentru lucratorii proveniti din cele doua state din sud-estul Europei care vor adera la UE la 1 ianuarie 2007.

Dupa cum se anunta in The Irish Independent, o sursa guvernamentala a declarat pentru presa ca "standardele de trai din Bulgaria si Romania sunt cu atat de mult sub cele din ceilalti noi membri ai Uniunii, incat piata noastra ar fi invadata de muncitori din aceste doua tari". Politicienii irlandezi se tem de fapt ca, daca permit accesul romanilor si bulgarilor, vor avea de suportat reprosurile unui electorat domestic nemultumit.

Primul-ministru Ahern a explicat ca nu are nicio intentie de a amana accesul romanilor si bulgarilor la nesfarsit, dar ca ar prefera sa vada mai intai ceva progrese din partea acestora.

Daca politicienii irlandezi se tem de reactia publicului lor, se pare totusi ca multi dintre irlandezi considera prezenta imigrantilor pe piata de munca din Irlanda mai degraba benefica.

The Guardian a realizat o serie de interviuri cu angajatori din diverse orase irlandeze, pentru a verifica gradul acestora de satisfactie cu muncitorii din Europa de Est si pentru a afla care este atitudinea lor fata de eventuala venire a romanilor si bulgarilor. Atat in Irlanda, cat si in Marea Britanie, care a absorbit in ultimii zece ani aproximativ 400.000 de imigranti est-europeni, prezenta acestora este evaluata ca mai degraba benefica pentru economia locala. In ciuda perceptiilor, nou-venitii nu au realizat doar munci necalificate, ci au ajuns sa ocupe chiar pozitii importante in administratie, mediul de afaceri si in management.

In Marea Britanie, Irlanda si Suedia, cetatenii noilor state care au intrat in UE in 2004 au primit drepuri depline de munca.

Ei au reprezentat o resursa foarte importanta pentru aceste economii, deoarece in general isi plateau taxele cu seriozitate, doreau foarte mult sa munceasca, chiar si daca erau supracalificati, si au reusit prin prezenta lor sa mai reduca din presiunile inflationiste asupra salariilor.
Venirea noilor muncitori nu a avut efecte pozitive doar pe piata de munca, ci si in alte domenii, spre exemplu pe piata de imobiliare sau in oferta de servicii de tipul micilor magazine sau restaurante.

De multe ori, noile familii din Europa de Est au cumparat mici proprietati imobiliare si au deschis afaceri in cartierele unde s-au stabilit.

Irlandezii se tem ca romanii si bulgarii veniti ar fi prea multi

Totusi, chiar daca prezenta de pana acum a imigrantilor a fost evaluata ca benefica, este posibil ca deschiderea pietelor de munca si pentru romani si bulgari sa aduca mult mai multi lucratori decat pot asimila economiile domestice.

In plus, acestia ar exercita presiuni suplimentare si pentru locurile de munca sezoniere sau care cer calificare mai mica, unde oferta de locuri de munca deja nu satisface cererea la nivel domestic.

Pentru aceste tipuri de locuri de munca, fiecare crestere a cererii a fost imediat compensata prin ocuparea pozitiilor, dar fara a se diminua somajul.

Dupa cum explica Frank Field, un fost ministru britanic al Muncii, aceasta situatie se traduce prin aceea ca imigrantii au ocupat efectiv locurile de munca ale cetatenilor tarii. In ciuda acestor observatii, angajatorii din Irlanda si Marea Britanie se declara multumiti de situatie.
Ei spun ca aleg in mod constient sa angajeze imigranti, deoarece acestia sunt dispusi sa munceasca mai din greu, mai multe ore si mai serios decat ar face-o studenti sau angajati necalificati britanici, de exemplu. Angajatorii spun ca efortul facut de imigranti, de a-si parasi tarile de bastina in cautarea unui loc de munca bun, reprezinta pentru ei dovada suficienta ca acesti oameni vor munci cu seriozitate.

Pe fondul dezbaterii care are loc zilele acestea in Marea Britanie si Irlanda despre deschiderea pietei de munca, mai multe publicatii din aceste tari au publicat materiale mai degraba pozitive despre efectele imigratiei pentru economiile locale. De exemplu, Sunday Telegraph titreaza ca "imigrantii est-europeni sunt mai entuziasti, mai punctuali si mai bine pregatiti." La randul sau, Independent on Sunday afirma ca venirea imigrantilor reprezinta un beneficiu pentru economie si in special pentru structura de varsta a populatiei active, informeaza Mediafax.

In fine, cotidianul scotian Sunday Herald remarca faptul ca, in realitate, imigrantii nu reprezinta o povara pentru sistemul social britanic, ei neavand dreptul la ajutoare sociale in primii ani de sedere pe teritoriul britanic, desi platesc taxe si impozite mai mari decat cetatenii britanici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.