Natiunile membre ale Uniunii Europene au sustinut vineri decizia Comisiei Europene de impunere a extra-controalelor asupra orezului importat din Statele Unite, consecinta a anuntului facut de autoritatile SUA saptamana trecuta referitor la descoperirea unor urme de orez modificat genetic neautorizat in esantioane prelevate pe piata americana.

La intrunirea de vineri, de la Bruxelles, a Comisiilor nationale de siguranta a exporturilor de alimente, s-a sprijinit decizia UE prin care se cerea ca importurile de orez cu bobul lung sa fie insotite de un certificat prin care sa se demonstreze absenta "LL Rice 601" din acest produs importat din SUA. Legislatia UE va permite alimentelor modificate genetic sa fie importate doar dupa ce se va dovedi ca nu reprezinta un pericol alimentar. inca nu a fost aprobata nici o specie de orez modificata genetic sa fie importata in UE.

Comisia Europeana a cerut tarilor membre sa intensifice controalele la granitele UE pentru a se asigura ca importurile de orez cu bobul lung sunt insotite de un certificat prin care se demonstreaza absenta "LL Rice 601". "Orezul fara acest certificat va fi returnat SUA sau va fi distrus", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei, citat de Rompres. Aceste controale speciale se vor pastra sase luni. Pe de alta parte, depinde de fiecare tara membra cum va face controalele pe orezul aflat deja pe piata, la vanzare, a precizat Comisia.

UE importa anual orez din SUA in valoare de aproximativ 70 milioane euro (90 milioane dolari), adica jumatate din productia totala a SUA, din care 20.000 de tone de orez cu bobul lung, sunt importate lunar. Europa este mult mai refractara fata de produsele alimentare modificate genetic decat SUA.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.