Pentagonul a anuntat inchiderea a patru dintre bazele sale din Germania, masura care se inscrie intr-un plan amplu de redesfasurare a trupelor americane stationate in Europa. Este vorba despre o cazarma si un teren de antrenament situate la Aschaffenburg, in Bavaria, si de un imobil de locuit si un alt teren amplasate la Babenhausen, Hesse.

Inchiderea acestora va afecta 21 de militari americani, 44 de angajati civili in cadrul Ministerului Apararii si 20 de germani.

Inchiderea acestor baze in care, potrivit unor statistici recente, erau mobilizati 1.000 de militari va permite realizarea unor economii de noua milioane de dolari anual.

In timp ce-si "strange bagajele" din Europa Occidentala, Washingtonul a propus Japoniei sa-i furnizeze 80 de rachete antiracheta Patriot dupa tirurile nord-coreene efectuate la inceputul lunii iulie.

Japonia, care este in curs de creare a unui scut antiracheta, intentioneaza sa accepte oferta aliatului sau american.

Ministerul Apararii din Japonia intentionase sa fabrice rachete sol-aer Patriot Advanced Capability 3 (PAC 3) sub licenta pana la sfarsitul anului 2010, dar prefera sa le achizitioneze direct de la SUA.

Ministerul japonez a solicitat in acest sens un pachet bugetar de 11,6 miliarde de yeni (78 milioane de euro). PAC-3 este o racheta sol-aer teleghidata a armatei americane capabila sa intercepteze rachete, in special "Rodong"-ul nord-coreean, cu o raza de actiune de 1.300 kilometri.

Preocuparile Japoniei s-au amplificat dupa testarea de catre Coreea de Nord, la 5 iulie, a sapte rachete, intre care una "Taepodong-2", cu o raza de actiune de pana la 6.700 kilometri, capabila sa atinga zone ale teritoriului SUA.

Pe de alta parte, teama fata de Iran si Coreea de Nord a condus la cresterea interesului pentru rachetele de tip Patriot PAC-3 imbunatatite, a afirmat un oficial din conducerea Lockheed Martin Corp., principalul antreprenor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.