Fostul dictator irakian Saddam Hussein a refuzat, ieri, sa pledeze vinovat sau nevinovat, in deschiderea celui de-al doilea proces ce i-a fost intentat dupa rasturnarea sa de la putere, in primavara lui 2003, dupa interventia militara a SUA in Irak.
Saddam Hussein a refuzat, pentru inceput, sa-si spuna numele si l-a atacat pe presedintele inaltului tribunal penal irakian din Bagdad, siitul Abdallah Al-Ameri. "Va aflati aici in numele fortelor de ocupatie, si nu in numele Irakului. Numele meu este cunoscut de irakieni si de intreaga lume", a declarat fostul lider de la Bagdad, pentru a se prezenta apoi drept "Saddam Hussein, presedintele Republicii Irak si comandant suprem al fortelor armate".

O pozitie similara au adoptat ceilalti sase fosti inalti responsabili acuzati in acelasi proces. Procesul inceput luni se refera la campania din anii 1987-1988 din Kurdistanul irakian, soldata cu aproape 100.000 de morti. Daca Saddam Hussein este gasit vinovat, risca pedeapsa cu moartea. El poate face apel, dar in cazul respingerii, fostul dictator poate fi executat intr-un interval de 30 de zile. Cu o zi inaintea reluarii procesului, sute de mii de pelerini siiti au participat la comemorarea mortii celui de-al saptelea imam siit, Mussa al-Kazim, reuniti in jurul mausoleului acestuia de la Bagdad. Atacurile asupra pelerinilor au provocat moartea a cel putin 20 de persoane si ranirea altor 300.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.