Administratia SUA a numit un responsabil special pentru operatiunile de informatii cu privire la Cuba si Venezuela, masura care pana acum nu a mai fost luata decat pentru Coreea de Nord si Iran.

Directorul pentru informatiile nationale, John Negroponte, a precizat ca acesti "sefi de misiune", care pana acum nu existau decat pentru tarile de pe asa-numita "axa a raului", conform expresiei folosite de presedintele George W.
Bush, au ca sarcina supervizarea operatiunilor serviciilor de informatii "la nivel strategic".

Noul responsabil special va fi insarcinat cu "asamblarea informatiilor si analizelor cu privire la Cuba si Venezuela ale tuturor serviciilor de informatii" si cu "asigurarea aplicarii strategiilor", a spus Negroponte, fara a explica despre ce strategii este vorba. Pana la stabilirea celui care va ocupa acest post, el va fi ocupat temporar de J. Patrick Maher, director adjunct al Biroului de sprijin politic al CIA si specialist in America Latina.

De altfel, Washingtonul acorda o atentie deosebita celor doua state, incluzand finantarea principalului rival al presedintelui venezuelean, Manuel Rosales. Desi la nivel oficial nimeni nu recunoaste, guvernatorul statului Zulia primeste fonduri de la Administratia americana, care spera ca Hugo Chavez sa plece. Manuel Rosales si-a depus oficial candidatura pentru prezidentialele din 3 decembrie. In varsta de 52 de ani, Rosales a obtinut sprijinul a 26 de partide si organizatii pentru a candida si a respins acuzatiile lui Chavez ca ar fi un pion al SUA. "Eu sunt candidatul patriei, si nu al imperiului", a declarat el. Potrivit ultimului sondaj de opinie, publicat vineri, Hugo Chavez continua sa se bucure de sprijinul a 58,9% din venezueleni, in timp ce Manuel Rosales ar benefcia de 19,3% din intentiile de vot.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.