Natiunile Unite au primit oferte din partea mai multor state pentru alcatuirea unei forte internationale in Liban, insa trebuie sa depuna inca eforturi pentru a forma un prim contingent de 3.500 de militari. Marea dezamagire a produs-o Franta, care nu s-a aratat dispusa sa trimita mai mult de 200 de oameni ca intariri pentru ceilalti 200 de militari francezi aflati sub comanda FINUL.

"Subiectul se discuta in continuare", a declarat, joi seara, Mark Malloch Brown, adjunctul secretarului general al ONU, la incheierea unei reuniuni intre expertii Natiunilor Unite si reprezentantii celor 49 de state potential participante la viitoarea Forta interimara a Natiunilor Unite in Liban (FINUL), relateaza AFP. "Am primit numeroase oferte interesante", unele fiind "destul de ferme", iar altele "conditionate de analizarea atenta" a conceptului operatiunii" viitoarei forte, a precizat Brown. "Mai avem mult de lucru in urmatoarele zile pentru a duce la indeplinire planul", care consta in desfasurarea pe teren a 3.500 de militari, in termen de zece zile, a subliniat oficialul ONU.

Potrivit lui Brown, dintre cele 23 de state care au luat cuvantul la reuniune, circa o treime au facut "propuneri relativ ferme", o alta treime au facut "oferte conditionate", iar restul s-au declarat "mult mai prudente". Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capat ostilitatilor dintre Israel si miscarea siita Hezbollah, prevede desfasurarea in sudul Libanului a unei forte multinationale de 15.000 de soldati (fata de cei 2.000 de militari din prezent) pentru a sprijini efectivul de 15.000 de persoane promis de Beirut, in paralel cu retragerea treptata a armatei israeliene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.