Serviciile secrete americane detin informatii potrivit carora Coreea de Nord ar pregati teste nucleare subterane, a informat canalul de televiziune american ABC News. Dupa cum a declarat postului de televiziune respectiv un inalt oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA, sub protectia anonimatului, "serviciile secrete considera ca testele nucleare nord-coreene ar putea surveni in scurt timp". La solicitarea agentiei Reuters de a comenta aceasta declaratie, acelasi oficial al Departamentului de Stat a spus ca nu detine alte detalii. Un raspuns similar a obtinut Reuters si de la un reprezentant oficial al Pentagonului.

O alta sursa anonima din cadrul Ministerului american al Apararii a declarat pentru ABC News ca nord-coreenii au inceput sa descarce bobine de cablu in zona unui obiectiv secret din nord-estul tarii, unde Phenianul ar realiza teste nucleare. In opinia expertilor americani, cablul este destinat echipamentelor speciale pentru studierea exploziilor nucleare si a urmarilor acestora. Phenianul a anuntat ca ar detine arme nucleare inca la inceputul anul 2005, dar pana acum n-a prezentat nici o dovada in acest sens.

Despre Coreea de Nord, exista informatii ca are materialele necesare pentru a fabrica 12 bombe nucleare, insa nu a efectuat teste niciodata. La jumatatea lunii iulie, regimul de la Phenian a pus pe jar comunitatea internationala, in special Statele Unite si Japonia, dupa ce a efectuat mai multe teste cu rachete, doua dintre ele fiind rachete intercontinentale cu raza lunga de actiune, capabile sa atinga tinte din Alaska.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.