Presedintele iranian, Mohammad Khatami , a avertizat ieri ca orice tara care va incerca sa atace Iranul va fi intampinata de "focul infernului", informeaza Mediafax. "Poporul iranian este unit in fata oricarei amenintari sau atac", a declarat Khatami, in fata multimii adunate la Teheran."Orice cotropitor va descoperi ca Iranul este focul infernului", a atras atentia Khatami. Desi nu a nominalizat Statele Unite, este evident ca amenintarea lui Khatami vizeaza SUA, care au sugerat in ultimele saptamani ca ar putea ataca Iranul.

Iranul ar putea deveni "o forta deosebit de destabilizatoare" in cazul in care va continua sa isi puna in aplicare ambitiile de a realiza un dispozitiv nuclear, a declarat miercuri presedintele SUA, George W. Bush, in cadrul unei intrevederi avute la Washington cu omologul sau polonez, Aleksander Kwasniewski, informeaza Reuters. "Iranienii trebuie sa stie ca lumea libera coopereaza pentru a trimite un mesaj deosebit de clar: nu dezvoltati o arma nucleara. Motivul pentru care dorim sa trimitem acest mesaj este faptul ca un Iran dotat cu o arma nucleara ar putea fi o forta deosebit de destabilizatoare in lume," a precizat presedintele american.

Avertismentele lui Rice

Cu ocazia intrevederii cu oficialii NATO care a avut loc miercuri la Bruxelles, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a avertizat Iranul ca, in cazul in care nu se va conforma cerintelor internationale referitoare la desfasurarea activitatilor nucleare, situatia ar putea ajunge in atentia Consiliului de Securitate al ONU.

Pe de alta parte, Rice s-a declarat in favoarea neutralizarii amenintarii nucleare iraniene pe cale diplomatica, propunand partenilor de discutie europeni sa adopte punctul de vedere american, favorabil impunerii de sanctiuni asupra Iranului. "Consider ca solutia diplomatica se afla la indemana noastra daca vom fi uniti atat in privinta scopurilor, cat si in privinta mesajelor catre iranieni si daca iranienii vor intelege ca opinia comunitatii internationale in privinta respectarii angajamentelor fata de aceasta este inflexibila," a afirmat secretarul de Stat american. "Teheranul nu trebuie sa primeasca permisiunea de a produce arme nucleare" sub acoperirea unui program civil, a punctat Rice. Oficialul american a mentionat, de asemenea, ca SUA nu au stabilit un termen final pentru negocierile privind suspendarea definitiva a activitatilor nucleare desfasurate de Iran.

Pentagonul sta in expectativa

Pentagonul isi modifica in mod constant planurile de razboi impotriva Iranului, insa nu se afla intr-o faza activa de pregatire militara impotriva acestei tari, a declarat, miercuri, adjunctul sefului Comandamentului Central american, generalul Lance Smith, citat de Mediafax. "Nu am fost chemat sa particip la intalniri nocturne ca sa elaborez strategii care sa vizeze Iranul," a adaugat generalul american. Cu toate acestea, Smith a precizat ca Departamentul american al Apararii isi reactualizeaza cu regularitate planurile militare pentru diferite regiuni ale globului, inclusiv pentru Iran. "Ni se cere, in mod regulat, sa ne actualizam planurile. Incercam sa fie cat mai la zi, mai ales daca regiunea este activa," a explicat reprezentantul Comandamentului Central, insistand asupra faptului ca, la acest moment, SUA nu considera oportuna o interventie militara in Iran.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.