Franta este una dintre tarile care s-au opus vehement razboiului din Irak, iar presedintele Jacques Chirac nu pare sa isi fi schimbat in vreun fel atitudinea nici acum, la aproape un an si jumatate de la inceperea campaniei care a dus la indepartarea regimului Saddam Hussein. Liderul francez si-a exprimat indoiala ca lumea e mai putin in pericol in prezent, in timp ce sprijinirea politicii externe a Statelor Unite nu aduce nici un folos tarilor implicate, facand referiri la pozitia adoptata de Marea Britanie, ca aliata fidela a Washingtonului.

"Indepartarea lui Saddam Hussein a fost un lucru pozitiv intr-o oarecare masura dar, in acelasi timp, a provocat reactii puternice, cum ar fi mobilizarea femeilor si barbatilor din mai multe tari islamice, ceea ce a transformat lumea intr-un loc si mai putin sigur", a declarat Jacques Chirac, convins ca fenomenul terorismului a luat amploare ca urmare a situatiei din Irak, lasand sa se inteleaga ca Marea Britanie nu a avut prea mult de castigat de pe urma sustinerii SUA. El crede ca interventia militara a coalitiei anti-Saddam ar fi trebuit desfasurata cu aprobarea Natiunilor Unite, mai ales in contextul venirii Condoleezzei Rice la conducerea diplomatiei americane. Date fiind diferentele de opinie intre premierul britanic, Tony Blair, si presedintele Jacques Chirac in privinta campaniei irakiene, este foarte posibil ca liderul de la Londra sa prefere caderea la un acord referitor la acest subiect.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.