Doua momente majore au marcat, saptamana aceasta, viata politica a Cehiei. Primul s-a consumat luni, odata cu aprobarea de catre parlamentul de la Praga a social-democratului Miloslav Vlcek in functia de presedinte al camerei inferioare a legislativului. Votul a deschis calea catre al doilea moment - demisia oficiala a actualului guvern de la Praga, care va pune punct final crizei politice din aceasta tara.
Au trecut mai bine de doua luni de la alegerile legislative din Cehia.

Dupa o campanie zbuciumata, votul nu a adus avantaj niciuneia din formatiunile incrise in cursa. Solutia - formarea de coalitii. Greu, avand in vedere interesele si ambitiile principalilor protagonisti. Au urmat, ca atare, doua luni de incertitudine, de dispute politice, de certuri si scandaluri.

Nu o data s-a vorbit de anticipate, nu o data s-a vorbit despre o situatie fara iesire pentru un stat primit in 2004 in marea familie a democratiilor europne pentru meritele ei in toate sferele de activitate. Demisia de astazi a guvernului scoate Cehia din impas. In orice caz, nimic nu indica ieri o schimbare de circumstante. Zilele trecute, premierul Paroubek promisese ca echipa lui isi va prezenta cererea de eliberare din functii dupa desemnarea presedintelui camerei inferioare. Conditia a fost indeplinita. Seful statului, Vaclav Klaus, are acum posibilitatea de a numi un nou prim ministru. Dupa toate probabilitatile, acesta va fi liderul de dreapta, Mirek Topolanek.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.