Esecul inregistrat saptamana trecuta la convorbirile de la Viena in problema statutului Kosovo a determinat Belgradul sa se gandeasca la o solutie de iesire din fundatura in care s-a ajuns. Intr-o declaratie pentru reprezentantii mass-media din strainatate, Sanda Rankovici-Ivici, presedintele Centrului de coordonare pentru Kosovo si Metohia din guvernul Serbiei, a subliniat ca Serbia "este gata sa fie de acord cu scindarea Kosovo intr-o parte sarba si una albaneza, in cazul in care nu se va gasi o alta solutie acceptabila". Daca sarbii si albanezii recunosc ca imposibila convietuirea, iar comunitatea internationala va fi de acord cu acest compromis, a continuat oficialul sarb, atunci "varianta impartirii Kosovo ar reprezenta o solutie convenabila ambelor parti".

Declaratia de mai sus a oficialului sarb nu inseamna insa, deocamdata, renuntarea la pozita de principiu in problema viitorului statut al provinciei sarbe, locuita in prezent de o majoritate covarsitoare albaneza si trecuta dupa anul 1999 sub administrarea ONU. Belgradul se declara, in continuare, in favoarea unei autonomii cat mai largi a provinciei, dar in componenta Serbiei, excluzand categoric recunoasterea independentei depline a acesteia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.