Pe fondul unei aprinse polemici vizand numarul celor care au pierit incercand sa "treaca dincolo", Germania a marcat ieri 45 de ani de cand a fost pusa prima piatra la temelia Zidului Berlinului. O cifra exacta a "victimelor" acelui zid al rusinii, cum a fost botezat, de-a lungul timpului, respectiva constructie nu exista cu certitudine si face obiectul unei controverse intre istorici.

"Fiecare are alte surse, se observa modalitati diferite de interpretare a statisticilor" - spune Elke Kielbert, un angajat al memorialului dedicat Zidului. Nu de mult, Centrul de documentare ce gireaza institutia a publicat un studiu efectuat pe baza arhivelor fostelor Germanii de Est si de Vest, reunificate in urma cu 15 ani. Rezultatul: 125 de persoane si-au gasit moartea in tentativa de a sari Zidul. "Este fals", a reactionat directoarea Muzeulului Check Point Charlie, instalat pe locul celui mai celebru punct de trecere din perioada divizarii orasului.

Potrivit Alexandrei Hildebrandt, bilantul real a fost mult mai grav: el se ridica la 262 de decedati, conform cercetarilor intreprinse de asociatia ei, Grupul de lucru "13 august". Dar metodele lui de calcul sunt criticate de alti istorici. Diferenta dintre cele doua numere se explica prin motive politice, a acuzat Hildebrandt. In opinia ei, Centrul de documentare a memorialului a minimalizat bilantul fugitivilor ucisi pentru a ameliora imaginea fostei RDG. In orice caz, disputele pe marginea subiectului face din el o tema politica sensibila, in ajunul alegerilor regionale din Berlin.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.