Noul director al Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite (CIA) le-a pus in vedere angajatilor sai ca sarcina lor este aceea de a "sustine administratia si politicile acesteia", releva "New York Times", citind un memorandum intern semnat de Porter J. Goss. "In calitate de angajati ai agentiei nu ne identificam, nu sprijinim si nu facem campanie in favoarea opozitiei fata de administratie si de politicile sale", se afirma in acelasi document. Dezvaluirea existentei acestui memorandum survine intr-o perioada extrem de tulbure pentru CIA, marcata de un val de demisii in rindurile ofiterilor de rang inalt.

Seria de demisii a unor importanti oficiali ai CIA nu face decit sa adinceasca temerile privind scaderea moralului in sinul Agentiei, comenteaza cotidianul britanic "The Guardian". Plecarile in cauza constituie noi dovezi despre seria de batalii dure date intre noul director CIA, Porter Goss, si apropiatii sai, versus ofiterii de cariera ai Agentiei. La inceputul acestei saptamini si-a anuntat demisia Stephen Kappes, director al adjunct al Departamentului pentru operatii, care se ocupa de planificarea misiunilor sub acoperire in intreaga lume, dupa o disputa aprinsa cu Goss. Odata cu Kappes, expert in problemele Orientului Mijlociu, a parasit agentia si adjunctul sau, Michael Sulick.

"Dezertari" in lant

Potrivit analistilor CIA, numai demisia lui Knappes, cel care a fost onorat pentru ca l-a convins pe liderul libian Muammar Ghaddafi sa renunte la programul sau de inarmare cu arme de distrugere in masa, reprezinta o lovitura serioasa pentru Agentie. Saptamina trecuta, CIA a suferit alte pierderi, intre care cea a directorului adjunct, John McLaughlin, despre care se spune ca ar fi obiectat, si el, fata de stilul "abraziv" de conducere al lui Goss si al unuia dintre principalii consilieri ai acestuia, Patrick Murray.

Printre alte demisii notabile se numara cea a agentului CIA care a coordonat actiunile de cautare a lui Osama bin Laden in anii 1990. Michael Scheuer a infuriat Casa Alba anul acesta, publicind o carte - "Imperial Hubris" ("Aroganta imperiala") - in care acuza CIA ca a subestimat amenintarea reprezentata de Al-Qaida si ca a ratat in repetate rinduri ocazia de a-l captura pe liderul acesteia, Osama bin Laden. Scheur a declarat saptamina trecuta presei americane ca a demisionat dupa ce a fost "sfatuit" sa inceteze a mai vorbi despre esecurile Agentiei.

Spionii, inlocuiti cu "oameni de incredere"

Cele mai multe nemultumiri in rindul veteranilor Agentiei par sa izvorasca din stilul de conducere al lui Goss. "El practic a luat o coasa in mina si a inceput sa rareasca rindurile Agentiei, iar asta a cauzat o reactie previzibila", a declarat un fost oficial al CIA. "(Goss) provoaca multe resentimente in rindul profesionistilor comunitatii informative", a adaugat aceeasi sursa, sub conditia anonimatului. Pe de alta parte, multi recunosc faptul ca o restructurare masiva era inevitabila, din perspectiva esecurilor informative majore care au marcat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si invadarea Irakului. Un lucru care ii nemultumeste pe "spionii de cariera" din cadrul agentiei este faptul Goss s-a inconjurat cu oameni din afara, colaboratori de nadejde din perioada cit a activat in Camera Reprezentantilor.

"O implozie a CIA"

In orice caz, profesionistii CIA il suspecteaza pe Goss ca ar fi mai loial Casei Albe decit ofiterilor Agentiei si ii reproseaza fostului congresman ca ar fi determinat mai degraba sa-i pedepseasca pe criticii Administratiei Bush decit sa promoveze o reforma autentica. Agenti aflati in pozitii importante spun ca moralul in interiorul CIA ar fi atins cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, si ca tendinta de abandonuri masive ar putea deturna mult-dorita reforma a Agentiei. "Ii face pe oamenii care lucreaza non-stop la stoparea urmatoarei amenintari teroriste sa se simta dezamagiti si mai putin dornici sa termine treaba pe care ar trebui s-o faca", a subliniat sursa.

Doi parlamentari democrati influenti i-au cerut luni noului director al CIA, Porter Goss, sa dea socoteala in fata Congresului ca urmare a sirului de demisii in esalonul superior al Agentiei. Schimbarile aduse de Goss, care s-a inconjurat de apropiati de-ai sai, au dus la o "implozie" a CIA, a afirmat numarul doi democrat in Comisia pentru supravegherea serviciilor secrete a Camerei Reprezentantilor, Jane Harman.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.