Presedintele Voronin a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca relatiile strategice dintre Republica Moldova si Federatia Rusa au o perspectiva foarte buna si ca in acelasi timp Republica Moldova va persevera in optiunea sa de integrare in Uniunea Europeana.

Vladimir Voronin a facut aceasta declaratie la Chisinau la revenirea de la Moscova unde s-a intalnit marti cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin.

Presedintele Vladimir Voronin l-a citat pe omologul sau, care a spus ca "Rusia nu are nici un fel de interese in regiunea nistreana si ca se pronunta pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova".

Despre asigurarile date de Vladimir Putin

"Domnul Putin s-a exprimat asa, ca el sustine Moldova si vede Moldova, si vrea s-o vada ca tara independenta, suverana, integra, neutra si prospera. De fapt, de trei ori a repetat toate aceste notiuni: suverana, integra, independenta, neutra si prosepera. Nici un fel de argumente, nici un fel de propuneri, nici un fel de solicitari legate cu interesele speciale a Federatiei Ruse in Transnistria. Absolut", a declarat Presedintele Republicii Moldova".

Domnul Putin s-a exprimat asa, ca el sustine Moldova si vede Moldova, si vrea s-o vada ca tara independenta, suverana, integra, neutra si prospera. De fapt, de trei ori a repetat toate aceste notiuni: suverana, integra, independenta, neutra si prosepera.

Vladimir Voronin a precizat ca o astfel de abordare a Federatiei Ruse deschide o noua perspectiva de negociere a unui statut al regiunii nistrene si permite reluarea negocierilor in formatul de pana acum.

Cu alte cuvinte, tratativele vor continua cu participarea Chisinaului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei si OSCE, precum si a UE si SUA in calitate de observatori, atata doar ca Moscova va avea o pozitie mult mai concilianta.

Presedintele Voronin a precizat ca negocierea unui statut pentru Transnistria, se va desfasura in stricta conformitate cu o Lege adoptata anterior de catre Parlamentul Republicii Moldova.

"Nu ne dam noi intr-o parte de la Legea Parlamentului adoptata in iulie 2005 referitor la principiile de baza a statutului Transnistriei. Vom merge pe aceste principii de baza, pentru ca ele sunt cele mai normale nu din punctul de vedere ca ne indestuleaza de noi, dar din punctul de vedere clasic cum trebuie sa fie prezentata autonomia unui teritoriu in cadrul unui stat. Nu renuntam noi la aceste lucruri, categoric", a spus Vladimir Voronin.

Continuarea cursului pro-european

Dar inseamna oare ca relansarea relatiilor moldo-ruse ar presupune si o schimbare semnificativa a cursului pro-european al Republciii Moldova?

Nu mai este nici o schimbare a cursului, absolut. Cursul nostru de integrarea europeana, eu am spus, si repet este ireversibil.

Presedintele Vladimir Voronin

"Nu mai este nici o schimbare a cursului, absolut. Cursul nostru de integrarea europeana, eu am spus, si repet este ireversibil. Si Federatia Rusa si personal presedintele Federatiei Ruse, niciodata, nici la o discutie, nici la o intrevedere nu a pus intrebarea ca noi daca dorim sa fim mai mari prieteni sau mai apropiati cu Federatia Rusa, terbuie sa ne schimbam cursul", a raspuns Presedintele Voronin.

Presedintele a mai spus ca problemele cu caracter economic, inclusiv pretul la gazele rusesti, vor fi solutionate de Comisia interguvernamentala moldo-rusa care isi va relua in curand.

Dar potrivit spuselor presedintelui Voronin, Federatia Rusa, in persoana omologului sau Vladimir Putin, are o atitudine foarte binevoitoare fata de Republica Moldova.

Ramane insa de vazut care sunt costurile a acestei schimbari de atitudine a Kremlinului fata de Chisinau sau ce a oferit in schimb Presedintele Republicii Moldova pentru relansarea bunelor relatii moldo-ruse.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.