Analistii politici din lumea intreaga continua sa se intrebe care este, de fapt, starea sanatatii lui Fidel Castro. In Cuba, credinciosii unui cult de origine africana nu au asemenea indoieli: ei sunt convinsi ca presedintele este protejat de zei si va trece cu bine prin aceasta incercare. Locuitorii Havanei si turistii aflati in oras au avut parte de un spectacol mai rar vazut. O procesiune solemna s-a indreptat, in sunet de tobe, spre tarmul oceanului, unde cateva pasari au fost sacrificate pentru sanatatea lui Castro. "Este pentru sanatatea Comandantului. Ne rugam ca el sa aiba viata lunga, populatia sa aiba parte de pace si prosperitate si sa nu fie consecinte dezastruoase.", a afirmat Victor Betancourt, preot traditional "Babalawo".

Cultul Santeria, adus in America de Sud de sclavii africani, imbina religia catolica si credintele continentului negru. Unii dintre adeptii cultului il considera pe Castro un "trimis al zeilor" de cand un porumbel alb i s-a asezat pe umar, la un miting din 1959. Clericii altor religii de pe insula au urmat si ei exemplul catolicilor si s-au rugat, impreuna, pentru insanatosirea lui Castro. Si asta, desi liderul cubanez se declara ateu. La mai bine de o saptamana de cand Castro a cedat temporar puterea, situatia ramane calma la Havana. Localnicii nu dau nici un semn de revolta impotriva regimului si nu par ingrijorati nici de lipsa stirilor din surse oficiale. Unii demnitari au spus ca Fidel si-ar putea relua activitatea in cateva saptamani, altii au vorbit de cateva luni. Diplomatii straini se tem ca nici conducerea tarii nu stie cu precizie care este situatia.

Daniel Ortega Saavedra declara ca Fidel Castro "este deja activ"

La revenirea dintr-o vizita in Cuba, liderul de opozitie nicaraguan Daniel Ortega a declarat ca Fidel Castro "este deja activ, are convorbiri telefonice si coordoneaza deciziile care se iau". Daniel Ortega si-a exprimat in acest context increderea ca Fidel Castro va reveni "peste catva timp" la "maneta" conducerii cubaneze. La randul lui, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, si-a exprimat, zilele trecute, increderea intr-o "vindecare completa" a presedintelui Fidel Castro, asigurand ca detine "informatii extrem de incurajatoare". Un fost "coleg de actiune" al lui Ernesto Che Guevara, medicul Alberto Granado, care traieste in Cuba, a declarat presei ca "Lui Fidel ii merge bine, continua sa se odihneasca, este ceea ce are el nevoie acum"."Consider ca va trebui sa mai ramana la pat cel putin patru saptamani", a declarat el intr-un interviu pentru cotidianul argentinian Clarin. "Cel mai probabil, autoritatile cubaneze spun adevarul, Fidel se recupereaza efectiv si isi va face aparitia, in scurt timp, dar spectaculos, cu ovatii in picioare, la Conferinta la nivel inalt a miscarii de nealiniere, din luna septembrie", a declarat un diplomat occidental. Insusi presedintele George W.Bush a marturisit ca nu intelege "misterul unui regim cubanez opac" ."Nu stiu. Cu adevarat, nu stiu ce se intampla" - a spus el, luni. Casa Alba a confirmat, marti, informatiile de presa ca pregateste planuri in eventualitatea in care ar avea loc o rasturnare de situatie in Cuba, dar a atras atentia ca aceste planuri sunt "pure ipoteze".

Havana anunta ca Fidel Castro revine in curand
Sustinatorii liderului cubanez au iesit cu sutele pe strazile capitalei, intr-un miting de sprijin pentru Fidel Castro. Ei s-au adunat cu steaguri in maini s-au adunat in Piata San Augustin din Havana, unde au cantat imnul tarii si au scandat sloganuri pro-Castro. Cubanezii adunati sunt increzatori ca El Comandante se va reface dupa operatie si isi va relua atributiile de sef de stat. Potrivit ultimelor declaratii despre sanatatea lui Castro, acesta este "deja activ", are convorbiri telefonice si coordoneaza deciziile care se iau.

Vicepresedintele cubanez Carlos Lage a dat asigurari ca liderul de la Havana se va intoarce in viata politica in cateva saptamani. Unul dintre cei mai vechi dizidenti cubanezi, Gustavo Arcos Bergnes, a incetat din viata marti, la Havana.

Arcos a participat alaturi de Castro la declansarea revolutiei din Cuba, dar a cazut in dizgratie dupa ce a acuzat regimul de la Havana de autoritarism. Fostul tovaras a declarat anul trecut, intr-un interviu, ca ar dori sa nu moara inainte ca regimul lui Castro sa se prabuseasca. Fidel Castro ar putea tine duminica un discurs televizat, cu ocazia implinirii a 80 de ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.