Mai multe persoane si-au pierdut viata luni in Liban in timpul unor raiduri aeriene israeliene.
Avioanele de lupta israeliene au lansat noi atacuri asupra unor pozitii Hezbollah din estul Libanului, lovind tinte din Valea Bekaa.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat la BBC ca atacurile au fost necesare deoarece gherilele Hezbollah au continuat sa lanseze rachete asupra unor tinte civile din Israel.

Intre timp, orasul port Tyr a fost complet izolat in urma bombardamentelor israeliene.
Au avut loc si noi ciocniri pe teren intre militari israelieni si luptatori Hezbollah.

Noile confruntari survin celor de duminica, marcate de cele mai dure atacuri lansate de Hezbollah impotriva Israelului de la inceperea conflictului.
Peste 900 de libanezi, majoritatea civili, au fost ucisi in cele trei saptamani de la inceperea conflictului, potrivit datelor guvernului libanez.

Au fost ucisi si 90 de israelieni, majoritatea soldati.
Ofensiva israeliana in Liban a inceput acum trei saptamani in urma rapirii a doi soldati israelieni de catre gruparea militanta libaneza Hezbollah.
Sperante putine pentru incetarea violentelor
Pe acest fond continua eforturile diplomatice de gasire a unei solutii iar ministrii de externe din tarile arabe discuta o strategie pentru incetarea focului la Beirut, capitala Libanului.

Liga Araba a trimis o delegatie la Consiliul de Securitate al ONU care sa sprijine cererea Libanului de modificare a proiectului de rezolutie privind conflictul israeliano-libanez.

Libanul doreste ca rezolutia sa ceara si retragerea imediata a fortelor israeliene de pe teritoriul libanez.
Cu toate ca proiectul cere "incetarea completa a ostilitatilor", nimeni nu se asteapta ca rezolutia sa puna capat violentei.

Comentariile facute de ministrul de externe al SUA, Condolezza Rice, au sugerat ca rezolutia nu va fi decit un pas catre ceea ce doreste de fapt guvernul libanez- anume o incetare a focului.
Premierul Libanului, Fouad Siniora, cere si retragerea fortelor israeliene din sudul Libanului.
Proiectul de rezolutie nu cere si retragerea israeliana din Liban.

Premierul libanez a declarat in presa americana ca rezolutia nu reprezinta decat "o reteta sigura pentru a continua varsarea de singe".

Palid inceput al rezolvarii crizei

Fouad Siniora se afla intr-o pozitie delicata, fiindca guvernul sau nu-si poate permite sa formuleze cereri sau angajamente pe care nu le sprijina si miscarea Hezbollah.

Reprezentantii tarilor arabe se tem ca rezolutia discutata in Consiliul de Securitate ii va permite Israelului sa-si continue atacurile, sub scutul ideii ca se apara de Hezbollah.

Exista si temerea ca posibila viitoare forta de pace internationala din Liban - pentru a carei creare e nevoie de o a doua rezolutie ONU- nu va face decat sa continue actiunile armatei israeliene.
Analistii sunt de parere ca rezolutiile unu si doi ale Consiliului de Securitate nu vor reprezenta decat un palid inceput al rezolvarii crizei.
Rezolvarea ar presupune si restructurarea politicii interne a Libanului si aducerea in ecuatie a celorlalti mari actori din zona: Siria si Iranul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.