Negociatorul sef al Iranului in problema nucleara, Ali Larijani, a respins ideea incetarii activitatilor nucleare si, totodata, rezolutia ONU prin care Teheranului i se cere sa suspende programul nuclear pana la sfarsitul lunii august.

Aceasta atitudine ar determina ONU sa impuna sanctiuni Iranului, daca Rusia si China vor fi de acord.
Negociatorul iranian pe probleme nucleare a declarat ca tara sa va continua programul nuclear si chiar ca il va extinde, daca va fi nevoie.

El a avertizat Occidentul sa nu ia masuri impotriva Iranului amenintand ca Teheranul va restrictiona accesul inspectorilor internationali la centralele sale nucleare.

"Vor aparea repercusiuni pe plan international si Occidentul va avea de pierdut mai mult decat noi. Suntem constienti de dimensiunea acestei probleme", a spus oficialul iranian, care a avertizat ca Iranul va reactiona daca vor fi luate masuri impotriva sa.

Arma petrolului

Negociatorul iranian a spus ca tara sa va lua contra-masuri care vor afecta serios Occidentul daca se trece la sanctiuni.

El a declarat ca Vestul va ramane "dardaind in frig" din cauza preturilor mari la petrol.

Iranul este un producator major de petrol si e pe locul doi in lume la capitolul rezerve de petrol, dupa Rusia.
Teheranul a avertizat nu o data si ca se va retrage din tratatul de neproliferare nucleara daca ii vor fi impuse sanctiuni.

Confruntare cu Occidentul

Negociatorul iranian s-a plans ca Occidentul a oferit Iranului un pachet de propuneri dar nu a asteptat si un raspuns din partea Teheranului.

Iranul afirma ca ONU a adoptat o rezolutie ilegala impotriva sa si a acuzat Consiliul de Securitate ca s-a lasat folosit pe post de instrument politic.
Dar statele occidentale afirma ca Iranul nu s-a aratat interesat in propunerile care ii fusesera inaintate si au acuzat Teheranul ca a cerut un ragaz de trei luni sa le analizeze doar pentru ca dorea sa tergiverseze situatia.

Asadar, se pare ca Iranul a decis ca programul sau nuclear este suficient de important incat sa riste o confruntare cu Occidentul.

Rezolutia ONU are termen limita sfarsitul lunii august. Dupa aceea, Statele Unite vor trebui sa convinga Rusia si China, membre in Consiliul de Securitate, sa fie de acord cu impunerea de sanctiuni Iranului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.