In timp ce marea parte a lumii sufera din cauza caniculei, in Africa de Sud a nins... pentru prima data in ultimii 25 de ani. Problema este ca zapada ameninta sa se transforme in inundatii, motiv pentru care multi africani din zonele inzapezite au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa se mute in orase mai "calduroase".

Prezenta zapezii a fost inregistrata in districtul Soweto (sud-vest de Johannesburg), la periferia Sandton (nord), precum si in orasele invecinate Carletonville si Westonaria.

La Johannesburg nu a mai nins de la 11 septembrie 1981, a afirmat Tracey Gill, un climatolog. "A mai fost lapovita, insa niciodata zapada" la aceasta data, a precizat Gill. Si la Bloemfontein, capitala provinciei Free State (centru), s-au inregistrat de marti caderi de zapada. In sudul orasului, stratul de zapada masoara 13 centimetri, o premiera in ultimii 12 ani. A nins, de asemenea, in provincia Eastern Cape (sud-est), si in special in Muntii Drakensberg, unde unele statiuni de schi au recurs adesea la zapada artificiala.

Statiunea Tiffindel a inregistrat astfel depuneri de zapada de 25 de centimetri numai pentru ziua de marti, a afirmat Johan Smuts, seful unitatii de fabricare a zapezii artificiale, adaugand ca in zona ninge de circa cinci ori pe an, insa niciodata stratul de zapada nu a atins 25 de centimetri in 24 de ore, cum s-a intamplat acum.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.