"De ce fugi de aia nu scapi", spune o vorba din batrani. Tare mult se teme Rusia de expansiunea Chinei. Nu exista, practic, saptamana in care presa sa nu traga disperate semne de alarma in acest sens, indignata de pasivitatea, ba chiar "indiferenta" conducerii. Si iata ca, potrivit ziaristilor, "inevitabilul" s-a intamplat! Oficial. E adevarat, e vorba de expansiune economica, dar tot expansiune se cheama, au concluzionat jurnalistii.
Concret: curand, intreprinzatorii chinezi vor primi in arenda un milion de hectare de paduri in regiunea Tiumen. Conform statisticii oficiale, regiunea Tiumen ocupa locul trei in Rusia la rezervele de masa lemnoasa, dupa Krasnoiarsk si Irkutk. Iar ieri, guvernatorul regiunii Sverdlovsk, Eduard Rossel, a anuntat ca tot oamenii de afaceri din China vor "prelucra si reda agriculturii pamanturile abandonate", din aceasta zona.

Este vorba de zeci de mii de hectare de terenuri fertile, dar care zac din lipsa de mana de lucru. Cat costa aceste afaceri, presa nu spune. Poate nu au aflat. Speculativ sunt vehiculate numeroase sume, care ajung pana la un miliard de dolari. Interesant este ca, pana acum, interesul Chinei s-a axat mai mult pe paduri, agricultura nefiind luata in calcul pentru o perspectiva imediata. Oricum, contractele de "inchiriere" sunt pe 49 de ani. Alte detalii nu au fost, pentru moment, dezvaluite. Cu exceptia faptului ca ambele proiecte vor fi realizate sub patronatul ministerelor de resort din cele doua tari si ca numai guvernul de la Beijing va fi cel care va decide structurile de afaceri care au dreptul de a participa la ele.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.