Cu o crestere preconizata pentru anul viitor de 3,2 procente, Spania continua sa afiseze cei mai buni indici in comparatie cu vecinii sai din zona euro. Rata somajului s-a stabilit la 8,5 procene, fata de 9,1 procente din urma cu trei luni.

In orice caz, asa reiese din datele statistice prezentate de ministrul economiei si finantelor, Pedro Solbes, care a anuntat pentru 2007 o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,2 procente. In alta ordine de idei, previziuniune pentru anul urmator anunta o schimbare in modelul de crestere, excesiv, axat pe consum de produse casnice si pe constructii.

Astfel, in raport cu 2006, primul domeniu va cunoaste o diminuare a evolutiei sale de la 3,6 procente la 3,1, in timp ce al doilea se va modera de o maniera mult mai substantiala, de la 4,9 procente la 3,8. Si invers, dezechilibrul comertului exterior, unul din traditionalele puncte slabe ale Spaniei, urmeaza, conform acelorasi prognoze, sa se atenueze. In ce priveste piata muncii, tabloul oferit de cifrele puse la dispozitie de Institutul national pentru statistica arata incurajator. Pe perioada trimestrului doi al anului in curs, economia spaniola a creat 293.000 de noi locuri de munca, din care 98.800 au permis reducerea numarului de someri, restul fiind absorbit de sporirea efectivului populatiei active.

Pe acest fundal, rata somajului a ajuns la 8,5 procente, fata de 9,1 procente inregistrate in urma cu trei luni. Exista insa si un dar.... Si, potrivit comentariilor presei spaniole, unul de proportie: este vorba de o crestere puternica a contractelor temporare, care reprezinta 34,3 la suta din stocul total al contractelor de munca, un record in Europa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.