Peste 50 de civili au fost ucisi si multi altii au fost raniti in urma unui atac aerian israelian asupra satului Qana din sudul Libanului. Multi dintre cei care si-au pierdut viata erau copii

Potrivit primelor relatari, familiile lovite se adaposteau in subsolul unei cladiri care a fost distrusa de tirul aviatiei israeliene. Cativa supravietuitori au iesit de sub daramaturi, dand la o parte molozul cu mainile, strigand de durere si furie. Armata israeliana afirma ca zona fusese folosita de gruparea militanta libaneza Hezbollah pentru lansarea de rachete asupra nordului Israelului.

Israelul se justifica

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene, capitanul Yakob Dalal, a declarat ca armata nu intentionase sa tinteasca civili. "Din pacate s-a ajuns intr-o situatie foarte nefericita, dar nu intentionasem sa ucidem civili. Trebuie sa intelegeti insa acest incident in contextul situatiei actuale, cand noi incercam sa impiedicam o organizatie terorista sa ne atace cu rachete. Iar aceste rachete lansate din locuri precum Qana, din zonele invecinate, din intreaga zona de sud a Libanului. Au transformat si acest sat si intreaga zona de sud intr-o zona de razboi", a declarat oficialul israelian.

Un parlamentar al gruparii libaneze Hezbollah, Hassan Fadlallah, a declarat ca peste 50 de persoane ar fi fost ucise. El a blamat si Statele Unite pentru acest incident, declarand "acesta este cadoul doamnei Rice (ministrul de externe al SUA, n.n) pentru poporul si guvernul libanez. Acestea sunt eforturile americane pentru crearea unui nou Orient Apropiat", a spus parlamentarul libanez.

Protest anti-israelian si anti-american

Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, si-a anulat vizita pe care urma sa o faca la Beirut. Ea s-a declarat profund intristata de incident si a deplans moartea civililor nevinovati. "Noi facem presiuni pentru incetarea imediata a ostilitatilor dar partile implicate au opinii diferite privind modul in care se poate ajunge la un asemenea moment", a declarat Condoleezza Rice.

Premierul Israelului, Ehud Olmert, a declarat ca tara sa nu se grabeste sa accepte o incetare a focului in Liban, pana nu-si atinge obiectivele in regiune. Se relateaza ca Ehud Olmert i-ar fi spus ministrului american de externe ca Israelul are nevoie de inca aproximativ doua saptamani pentru ofensiva.

Potrivit Natiunilor Unite, de la inceputul conflictului si-au pierdut viata circa 600 de libanezi, dintre care o treime copii si peste 50 de israelieni. Conflictul a inceput in momentul in care Hezbollah a rapit doi soldati israelieni de pe frontiera, iar Israelul a ripostat, atacand sudul Libanului. Duminica, sute de persoane au iesit in strada in capitala Libanului, Beirut, demonstrand violent. Protestatarii au atacat sediul ONU, scandand lozinci impotriva Statelor Unite si Israelului si exprimandu-si sprijinul pentru Hezbollah.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.